Almanya'da makinistlerden 3 günlük grev, çiftçilerden protesto
Almanya'da makinistlerin başlattığı 3 günlük grev 2. gününde devam ediyor. Ülkedeki çiftçiler ise akaryakıt ödeneklerinde yapılacak kesintileri traktörlerle şehir merkezlerine gelerek protesto ediyor.
DUVAR - Almanya’da makinistleri temsil eden GDL sendikasının 10-12 Ocak tarihlerinde üç gün boyunca greve gitme kararı ülkedeki toplu taşıma hizmetlerini sekteye uğrattı. Almanya çapında demiryolu hizmetleri neredeyse durma noktasına gelirken, Deutsche Bahn tren seferlerini seyreltmek durumunda kaldı. Ülkede, çiftçilere sağlanan akaryakıt ödeneklerinde kesintiye gidilmesiyle başlayan protestolar da devam ediyor.
CNN’in haberine göre, Deutsche Bahn, grev nedeniyle uzun mesafe tren seferlerinin yüzde 80’inin iptal edildiğini, bölgesel demiryolu hatlarının ise grevden farklı seviyelerde etkilendiğini bildirdi. Yarına kadar devam edecek grev sebebiyle demiryolu hizmetlerinde ‘acil durum takviminin’ işletildiği kaydedildi. Şirket sözcüsü Anja Broeker, salı akşamı Deutsche Bahn’ın internet sitesinde yayınlanan video mesajında, “GDL sendikasına bağlı makinistlerin grevinin Almanya’daki tren hizmetleri üzerinde devasa bir etkisi olacak” dedi.
GDL sendikası, makinistlerin maaşlarına aylık 555 euro zam ve enflasyonla mücadele için bir defaya mahsus 3 bin euroya kadar ödeme talep ediyor. GDL, aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35'e düşürülmesini istiyor. Alman Demiryolları ise çalışma saatleri konusunda esneklik teklif ederek işgücü sıkıntısı nedeniyle sendikanın çalışma saatlerinin düşürülmesi talebini reddediyor.
Öte yandan, demiryollarında yapılan 3 günlük grev, ülkedeki çiftçilerin akaryakıt ödeneklerinde kesinti kararına karşı eylemlerini artırma kararı aldığı günlerde gerçekleşiyor. Fransa’dakine benzer bir şekilde, Almanya’daki çiftçiler de bu kararı protesto etmek için traktörlerle anayolları kapatma yoluna gidiyor. 8 Ocak Pazartesi günü basına yansıyan görüntülerde, çiftçilerin başkent Berlin’in ikonik yapılarından Brandenburg Kapısı’na giden yola yüzlerce traktör ve tarım aracıyla geldiği görülmüştü.