Almanya'da 'sahte belgelerle vize' iddialarına soruşturma

Almanya Dışişleri Bakanlığı, 'sahte belgelerle vize' iddialarına ilişkin haberleri reddederek Pakistan üzerinden Almanya’ya giren 20 kadar Afganistanlı ile ilgili soruşturma olduğunu belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya’da başkent Berlin ve Cottbus savcılıkları, büyükelçilik ve konsolosluk yetkililerine sahte veya eksik belgelerle başvuru yapan kişilere vize verilmesi yönünde talimat verildiği şüphesiyle Dışişleri Bakanlığı personeli hakkında soruşturma yürütüyor.

Anadolu Ajansı'nın Almanya basınından aktardığına göre, iki savcılık, Dışişleri Bakanlığı çalışanları hakkında soruşturma başlattı ancak soruşturmanın selameti açısından bundan başka bir açıklama yapmadı. Konuya ilişkin olarak basına yansıyan haberlerde, Dışişleri Bakanlığı personelinin Alman büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarına sahte veya eksik belgeleri olan kişilere Almanya'ya girmelerine izin verilmesi talimatı vermekle suçlandığı ifade edilerek, bu yolla binlerce kişinin Almanya’ya geldiği ileri sürüldü.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise binlerce kişinin eksik veya sahte belgelerle Almanya’ya geldiğine dair haberler reddedildi. Bakanlık sözcüsünün açıklamasında, iki savcılığın Pakistan üzerinden Almanya’ya giriş yapan 20 civarında Afganistanlı ile ilgili üç soruşturma yürüttüğü kaydedildi. Açıklamada, söz konusu Afganistan vatandaşlarının ülkeye gelmeden önce kilimliklerinin şüphe bırakılmayacak şekilde tespit edildiği, güvenlik kontrollerinin başarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

"Ortaya çıkan tek şey vizenin ilgili belgeye yapıştırılmamasıdır" denilen açıklamada, söz konusu olayların çoğunlukla 'vekalet pasaportlarıyla' ilgili bir durum olduğu ve Afganistan'da bu pasaportların çoğu zaman kişinin kendisinin değil kardeşi gibi üçüncü kişiler tarafından teslim alındığı kaydedildi. Belirtilen pasaportların düzenlenen ülkede geçerli seyahat belgesi olduğu ancak Almanya açısından bu pasaportlara, üçüncü kişiler tarafından teslim alındığından vizelerin verilmemesi gerektiği de ifade edildi.

'FARK EDİLMESİ DURUMUNDA YABANCI SEYAHAT BELGESİ DÜZENLENİR'

Bakanlık açıklamasında 'vekalet pasaportun' fark edilmesi durumunda Almanya'ya giriş izini verilen yabancıya seyahat belgesi düzenlenmesinin öngörüldüğü, yetkililerin bu pasaportları neden fark edemediğinin aydınlatılması gerektiği kaydedildi.

Öte yandan, Focus dergisinin haberinde, sadece Afganistanlıların değil, Suriye, Pakistan ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinden insanların da bu şekilde Almanya'ya geldiği iddia edildi.

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)