Almanya'da Ukrayna'ya ağır silah tartışması: Kim, ne diyor?

Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararı ülke kamuoyunda tartışma konusu. Partilerden farklı tepkiler gelirken basında da "Avrupa'da barışa ağır darbe vurulduğu" yönünde görüşler yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

Yunus Ülger

DUVAR - Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Bild am Sonntag gazetesinde bugün yayınlanan röportajında hükümetinin Ukrayna'ya ağır silah gönderme konusunda isteksiz olduğu yönünde eleştirileri reddetti. Scholz, konuya ilişkin “Kararlarımı hızlı ve ortaklarımızla uyum içinde alıyorum. Aceleci eylemleri ve başıboş çabaları şüpheli buluyorum" mesajı verdi. 

Almanya'nın Ukrayna'ya ağır silah yardımı, Federal Meclis'te koalisyon ortakları ve ana muhalefetin oylarıyla bu hafta kabul edilirken partilerden de ağır silahlara ilişkin açıklamalar yapıldı. 

PARTİLERDEN FARKLI TEPKİLER

SPD Başkanı Lars Klingbeil, Ukrayna'ya ağır silah için hükümet ile ana muhalefetin ortak hareket etmesinin önemli olduğunu belirterek, bunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e açık bir sinyal olduğunu söyledi. Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Başkanı Friedrich Merz ise SPD'li Federal Başbakan Olaf Scholz'u ağır silah yardımı konusunda son ana kadar çekimser davrandığı için eleştirdi.

 

Sol Parti Federal Meclis Grubu Başkanı Dietmar Barsch, Ukrayna'ya ağır silah yardımının atom savaşına yol açabileceği uyarısı yaptı. Barsch, başbakan Scholz'un Federal Mecliste daha önce yaptığı konuşmada, “Bir atom savaşı olmamalı” sözleriyle Ukrayna'ya ağır silah yardımına karşı çıkışını hatırlattı. Barsch, ağır silah yardımıyla savaşın sona ereceğine inanmadığını söyledi.

Sağcı AfD'nin Federal Meclis Grubu Başkanı Tino Chrupalla ise bu kararla Almanya'nın savaşın bir tarafı konuma geldiğini savundu. Bunun savaşı uzatacağını ileri sürerek, savaşın bir atom savaşına dönüşeceği uyarısında bulundu.

'AVRUPA'DA BARIŞA DARBE Mİ VURULDU?'

Ukrayna'ya ağır silah gönderme kararı, Almanya basınında da tartışılıyor. Almanya'nın önde gelen muhafazakar gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, "Gerekli bir Politika Değişikliği" başlıklı yorumunda, bu kararla Almanya'nın çekimser ve Rusya dostu bir dış politikadan vazgeçtiğini yazdı. Rusya'nın ise Avrupa'da barışa ağır darbe vurduğu belirtilen yazıda, “Rusya'nın emperyalist politikasına barışçı bir dış politika ile karşı koymak mümkün olabilir miydi?” sorusu yöneltildi. Gazete, bunun artık tarihçileri ilgilendirecek kuramsal bir soru olduğunu öne sürdü.

Düsseldorf'ta yayımlanan ekonomi ağırlıklı muhafazakar gazete Handelsblatt da, Ukrayna'ya ağır silah kararının doğru bir adım olduğunu yazdı. Bu kararın, savaşın NATO ülkelerini sıçramasına yol açabileceğine dikkat çeken gazete, “Ukrayna'da Batı'nın özgürlüğü savunuluyor. Putin'e kolay bir zafer hediye edilmemeli” yorumunu yaptı.

Berlin merkezli TAZ (Tageszeitung) gazetesi de Ukrayna'ya ağır silah yardımıyla ilgili yayınladığı haberde “Özel bir durum ile karşı karşıyayız. Kurban ve saldırgan belli, demokrasi tehlikede. Ağır silah yardımı, Rusya'yı müzakereye zorlayabilir” ifadelerine yer verdi. Bununla birlikte, Almanya'nın ileride silah ihracatını ağır koşullara bağlaması gerektiği belirtildi.

'BARIŞ HAREKETİNDEN GERİYE NE KALDI?'

Ukrayna'ya ağır silah yardımına cılız bir karşı duruş haftalık haber dergisi Der Spiegel'den geldi. “Almanya'da barış hareketinden ne kaldı?” sorusunun yöneltildiği yorumda, tek taraflı ve baskın bir kamuoyu karşısında silah yerine barışçı yöntemleri savunmanın imkansız hale geldiği belirtildi.

Yorumda, “Ukrayna'nın kendini savunma hakkını kabul eden, bununla birlikte silahla barış olmayacağını savunan yeni bir barış hareketine ihtiyaç var. Silahla barış olmaz, hedef barış olmalı, diplomasi, müzakere değersizleştirilmemeli” denildi. 

Etiketler almanya ukrayna rusya