Almanya'da Ukrayna'ya askeri yardımın kesilmesine eleştiri

Almanya'da Federal Hükümet'in Ukrayna'ya askeri yardımı kesme kararına hükümet parti temsilcileri ile muhalefetten sert eleştiriler geldi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

ALMANYA – Almanya Federal Hükümeti'nin bütçe darlığı sebebiyle Ukrayna'ya askeri yardımı kesme kararı, hem muhalefet hem de koalisyon hükümetini oluşturan siyasi partilerin temsilci ve üyeleri tarafından eleştirildi. Ukrayna'nın aylar sonra Rusya karşısında atağa geçtiği bir dönemde askeri yardımın kesilmesinin, 'feci bir sinyal' olduğu savunuldu. Ukrayna kastedilerek, Almanya'nın saldırıya uğrayan bir Avrupa ulusunu savunma ittifakından ayrılmasının kabul edilemeyeceği ifade edildi.

ROTH: UKRAYNA'NIN ALMANYA'NIN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR

Federal Meclis Dışişleri Komisyonu'nun Sosyal Demokrat Partili (SPD) Başkanı Michael Roth, bütçede Ukrayna için yeni yardım kaynağı ayrılmaması halinde, bunun 'feci bir sinyal' olacağını söyledi. Funke Medya Grubu'na konuşan Roth, şu görüşleri ifade etti: “Ukrayna ordusu aylar sonra yeniden ilerleme kaydediyor. Ülkenin Avrupa'daki en büyük müttefiki olan Almanya'nın desteğine ihtiyacı var. Askeri yardımın durdurulması, Almanya'nın sorumluluktan kaçması demektir. Güvenliğimizi, bütçemizin durumuna bağlayamayız.”

Michael Roth, açıklamasında, G-7 ülkelerinin yardım fonundan sağlanacak 50 milyar doların Ukrayna'ya yetmeyeceğini de ifade etti. Bu tutar, Rusya'nın ülke dışındaki el konulan varlıklarının faizinden elde edilen gelirden alınacak.

KİESEWETTER: SCHOLZ, DOĞU EYALETLERİNDEKİ SEÇİMLERDEN ETKİLENDİ

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Dış Politika Sözcüsü Roderich Kiesewetter de Ukrayna'ya askeri yardımın kesilmesini, 'feci bir sinyal' olarak niteledi. Tagesspiegel gazetesine konuşan Kiesewetter, askeri yardım kesilerek, Ukrayna'nın 'yalnız bırakıldığını' savundu. Yardımın kesilmesinden Başbakan Olaf Scholz'u sorumlu tutan Kiesewetter, Scholz'un eylül ayında üç doğu eyaleti Thüringen, Saksonya ve Brandenburg'da yapılacak seçimlerin etkisiyle bu kararı aldığını ileri sürdü. Bu eyaletlerde yapılan anketler, halkın Ukrayna'ya yardımın kesilmesinden yana olduğunu gösteriyor. Kiesewetter, Rusya'nın devlet varlıklarının faiz gelirinin zaten Ukrayna'nın hakkı olduğunu ifade etti.

YEŞİLLER'İN TABANINDAN PARTİ YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

Federal Hükümet ortağı Yeşiller'in de parti tabanından Ukrayna'ya askeri yardımın kesilmesine eleştiri geldi. 150 dolayında üyenin imzaladığı ve parti yönetimine gönderilen mektupta, Ukrayna'ya askeri yardımın güvence altına alınması istendi. Almanya'nın bütçe darlığı sebebiyle yardımı kesmesinin, savaşı etkileyeceği, dolayısıyla Ukrayna'yı zayıflatacağı belirtilen mektupta, “Saldırıya uğrayan bir Avrupa ulusunun hayatta kalması, Almanya'nın bütçesinden daha önemlidir” görüşü savunuldu.

ONAYLANMIŞ YARDIMLAR ULAŞTIRILACAK

Hür Demokrat Partili (FDP) Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ile Yeşiller Partili Federal Dışişleri Bakanı Annalena Bearbock'a mektup göndererek, bu yıl ile gelecek yılın bütçesinde kaynak bulunursa Ukrayna'ya askeri yardım yapılacağını bildirmişti. Başbakan Scholz da Ukrayna'ya yeni askeri yardım yapılmayacağını, onaylanmış yardımların ulaştırılacağını açıklamıştı. Bununla birlikte Federal Hükümet, istisna olarak ve somut bir ihtiyaç için talep edilen yardımları sağlayacağını da bildirdi. Almanya, bundan sonra Rusya'nın ülke dışındaki el konulan devlet varlıklarından elde edilecek faiz gelirinden Ukrayna'ya askeri yardım yapılmasını savunuyor. Hukukçular, Rusya'nın el konulan varlıklarından elde edilecek faiz gelirinin Ukrayna'ya aktarılmasına şüpheyle yaklaşıyor, bunun sorunlu bir konu olduğunu belirtiyor.