Almanya’da 'uyarı’ grevi: 'Dönüşüm, işçilere yatırım yapmadan mümkün olmayacak'
Almanya’nın altı eyaletinde kamu çalışanları 3 Mart’ta iş bırakacak. ‘Büyük uyarı grevi’ adı verilen grev, ülkede yapılması planlanan 200 ‘Gelecek için Cumalar’ protestosu ile aynı gün olacak.
DUVAR - Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya, Hessen, Baden-Württemberg, Saksonya, Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerindeki kamu çalışanları, 3 Mart tarihinde bir günlüğüne ‘büyük uyarı grevi’ne gidecek. Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası’nın (Ver.di) çağrısıyla düzenlenecek grev kapsamında altı eyalette kreşler, belediye hastaneleri, çöp toplama merkezleri, otobüsler ve hafif raylı araçlar gibi kamusal yaşamın birçok alanındaki kamu çalışanları iş bırakacak.
'GREVİMİZİ, KÜRESEL İKLİM GREVİ İLE BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK'
Almanya’nın Local.de haber sitesinin aktardığına göre, 3 Mart’taki grev, ‘Gelecek için Cumalar’ (Fridays for Future) hareketi kapsamında dünya çapında genç iklim aktivitelerinin düzenlediği 'iklim için okul grevleri' ile aynı günde yapılacak.
Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle, 3 Mart’ta Almanya çapında yapılması planlanan 200 iklim protestosuna atıfla yaptığı açıklamada, “Küresel iklim grevi gününü, yerel toplu taşımadaki uyarı grevlerimiz ile birleştirmek istedik” dedi. Behle, “Ulaşımda dönüşüm işçilere de yatırım yapmadan mümkün olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Ver.di’nin grev çağrısında paylaştığı bilgilere göre, ‘Gelecek için Cumalar’ hareketi ve Ver.di sendikasına mensup işçiler Kasım 2022’de de aynı gün grev yapmıştı. 3 Mart’ta da iklim aktivistleri ve işçiler birlikte greve gitmiş olacak.
Ne olmuştu?
İşverenler, federal ve yerel yönetimlerdeki çalışanlar için ücretlerde yüzde 5 artış ve tek seferde toplam 2 bin 500 euro ek ödeme teklif etmiş ancak sendikalar, teklifi yetersiz bularak reddetmişti. Aralardında Ver.di ve kamu çalışanları sendikası dbb’nin olduğu, ücretlerde yüzde 10,5 artış veya aylık en az 500 avro ilave zam talep ediyor.
3 Mart’ta yapılması planlanan grev, yerel ve federal kamu sektörü üzerindeki toplu pazarlık baskısını artırmayı amaçlıyor. (DIŞ HABERLER)