Altın fiyatlarında '170 bin TL' itirafı: 40 güne kadar bekliyoruz
TÜİD Başkanı Mustafa Kamar, takı üretimi için altını İtalya ve Dubai’ye göre 5 bin dolar pahalıya aldıklarını açıkladı. Kamar, “Altın takı üreticisinde yangın var. Ciddi müşteri kaybettik” dedi.
DUVAR - Takı Üreticileri ve İhracatçıları Derneği (TÜİD) Başkanı Mustafa Kamar, altın takı üretmek için yurt içine 89 bin dolara satılan külçe altını, İtalya ve Dubai’deki üreticinin 84 bin dolara aldığını söyleyerek, "Önceden üreticilerimiz, atölyelerimiz üretime yetişemezdik. Şimdi, rakiplerimize göre pahalı kaldık ve altına ulaşıp işlemek, takı üretmek için 40 güne kadar bekliyoruz. O nedenle üreticiler işçi çıkarmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya gazetesine konuşan Kamar, "Altın takı üreticisinde yangın var. Çok ciddi müşteri kaybettik. Sektörümüzde 60 bin kişi istihdam ediliyor. Son 3 ayda 4-5 bin kişi işten çıkartıldı, yıl başından sonra 10 binlerce kişi için işten çıkartmalar başlar. O nedenle kota uygulamasının kaldırılmalı ve altın takı ihracatımızı da olumsuz etkileyen altın ithalatını kısıtlayan düzenlemeler de gözden geçirilmeli” çağrısında bulundu.
Söz konusu verilere baktıklarında altın ithalatında son beş yıldır büyük artış olduğuna işaret eden Kamar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu artışın sorumlusu biz değiliz. MB isabetli bir kararla son yıllarda agresif bir altın alım politikası izliyor. 2022’de 19 milyar doarlık toplam altın ithalatının 8 milyar dolarlık kısmı, 2023’te ise 29 milyar dolarlık ithalatın 10 milyar dolarlık kısmını, MB yapmış.
Ayrıca enflasyonist ortamda tasarrufları altında değerlendirme isteği ve jeopolitik riskler, hane halkının da altın talebini artırıyor. Mesela Darphane, 2022’de 60 ton altın işleyip 17 milyon adedin biraz üzerinde sarrafiye üretmiş. 2023’te ise 223,6 ton altın işlenerek 30,3 milyon adet sarrafiye üretildiğini görüyoruz.”