VİDEO

Altın madalya aldı, Naçar’dı Erkan oldu

Berlin'de Türkiye'nin olimpiyat tarihindeki ilk altın madalyasını kazanan Pehlivan Yaşar, Türkiye'ye geldikten sonra Atatürk onu yanına çağırdı, soyadını değiştirdi.

DUVAR - Olimpiyat macerası 100 yıl önce başlayan Türkiye, organizasyonlardaki ilk altın madalyasını Berlin 1936 Yaz Olimpiyatları’nda kazanmıştı. Şimdi gelin, Türkiye’ye ilk altını getiren Yaşar Erkan’ın hayatına ve başarılarına yakından bakalım.

1-16 Ağustos 1936 tarihleri arasında düzenlenen oyunlara Türkiye 48 sporcu göndermişti. Berlin’deki 11 güreşçimizin arasında, altın madalya kazanacak Yaşar Erkan da vardı.

1912’de Erzincan’da dünyaya gelen Erkan, kısa süre sonra ailesiyle İstanbul’a geldi ve Kumkapı Güreş Kulübü’nde spora başladı. Babası da ünlü bir pehlivan olan Erkan, 1930’larda, olimpiyat şampiyonluğunun habercisi gibi olan şampiyonluklar yaşadı. 1933-34 ve 35’te grekoromen stil 61 kiloda Balkan Şampiyonu oldu.

Olimpiyatlara hazırlık sürecinde Güreş Milli Takımı’nın antrenörlüğüne Macar Raul Peter’in yerine Finlandiyalı Pellinen getirildi. Takımı Pellinen hazırlarken, Mustafa Kemal Atatürk, olimpiyatlara gidecek güreşçileri Florya Köşkü’nde kabul etti ve uzun saatler sohbet etti. Atatürk burada aralarında Yaşar Erkan’ın da bulunduğu güreşçilerden ‘olimpiyatlardan şampiyon dönmelerini’ istedi.

En az 110 bin kişilik olimpiyat stadyumunda düzenlenen oyunlarda Erkan’ın grekoromende ilk rakibi Danimarkalı Nielsen oldu. Nielsen’i yenen Erkan, ardından Japon, İtalyan, Letonyalı ve Fin rakiplerini de geçerek şampiyon oldu. 

Erkan şampiyonluğun ardından, Mustafa Kemal Atatürk imzalı bir telgraf da aldı. İletilen mesajda şunlar yazmaktadır: “Kendin küçüksün ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!”

Türkiye’ye döndüğünde görkemli bir şekilde karşılanan Erkan’a, yaşadığı semt Akbıyık’ta bir ev hediye edildi. Atatürk de Çankaya Köşkü’nde kabul ettiği Erkan’a iki gümüş vazo armağan etti ve soyadını değiştirdi. Güreşçi Yaşar’ın ‘çaresiz’ anlamına gelen Naçar soyadı, artık Erkan olmuştu.

Adını tarihe altın harflerle yazdıran Erkan, 1937 ve 1940 yıllarında yeniden Balkan Şampiyonu olduktan sonra güreşi bıraktı. 

Erkan, 1986 yılının mayıs ayında hayatını kaybetti ve İstanbul Zeytinburnu’nda defnedildi. Tarihe geçen Yaşar Erkan’ın adı memleketindeki bir spor salonunda yaşatılıyor.

(HABER MERKEZİ)