Altın madeni faaliyeti için acele kamulaştırma kararı
Kütahya'da yapılmak istenen altın madenine karşı çıkan köylülerin arazilerine Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma yapıldı. Köylüler, "Devleti oluşturan bizleriz" diyerek karara itiraz etti.
Osman Çaklı
DUVAR - Kütahya'nın Simav ve Tavşanlı ilçelerinde Zenit Madencilik A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın-gümüş madenine "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu" kararı verildi. Kütahya Barosu Çevre Komisyonu ile Örencik köylüleri karara karşı dava açmaya hazırlandıklarını söyledi.
Kütahya'nın Gediz, Simav ve Tavşanlı ilçelerinde onlarca maden ya faaliyette ya da açılma aşamasında. Madenlerin hemen hemen hepsi orman, mera yahut sulak alanlarının yanı başında bulunuyor. Zenit Madencilik A.Ş. de Örencik köyünde yaklaşık 2 yıldır, altın-gümüş madeni açmak istiyor. Köylülerin yaptığı itirazlar ve ÇED toplantılarının yaptırılmaması projenin askıda kalmasına neden oldu. En son Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı İnceleme Denetleme Komisyonun'a giden dosyaya "ÇED olumlu" kararı verildi.
'DEVLETİ OLUŞTURAN BİZLERİZ'
ÇED olumlu kararının yanında bugün yayınlanan Resmi Gazete'de Örencik ve Avcılar köylerinde maden ruhsatlarına konu 638 bin metrekare arazinin Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildiği duyuruldu. Örencik köyünde yaşayan Seyfi Akçakaya karara tepki göstererek ÇED olumlu kararına karşı dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Kamulaştırma kararıyla ilgili de konuşan Akçakaya, 'eskiden devletin halkın yanında olduğunu şimdi ise şirketlerden yana taraf olduğunu' sözlerine ekledi:
"Devlet, şirketin yanında yer aldı. Hukuki yönden hakkımız ne ise sonuna kadar hakkımızı arayacağız. Kamulaştırma kararına da gerekli itiraz için girişimlerde bulunacağız. Biz keşif çıkmasını bekliyorduk ama kamulaştırma çıktı. Cumhuriyetin 98. yılını kutlamaya hazırlandığımız bugünde açıklanan karar, köylüler olarak bizi üzdü. Devleti oluşturan bizleriz, yetkililerin yanlıştan dönmesini talep ediyoruz."