Altın pasaport hakkında az bilinenler: Yatırımla vatandaşlık veren ülkeler
Türkiye’de de uygulanmakta olan yatırımla vatandaşlık alma konusunda olumlu ve olumsuz görüşler artmaya devam ediyor.
DUVAR - Son yıllarda Türkiye’de de uygulanmaya başlanan yatırımla vatandaşlık konusunda ülke içinde hem olumlu hem de olumsuz görüşler bulunuyor. Ancak benzer tartışmalar birçok farklı ülkede de yapılıyor.
BBC Türkçe’den Mahmut Hamsici ise bu tartışmaların ortasında yatırımla vatandaşlık alma olarak bilinen altın pasaport hakkında merak edilenleri derledi.
Yatırımla vatandaşlık için ‘altın pasaport’ tanımı kullanılıyor. Ancak bu, yatırımla oturum izni sağlayan ‘altın vizeden’ farklı bir uygulama. ‘Altın pasaportta’ yabancılar, belli bir miktar parayla bir ülkeye, o ülkenin istediği ek şartları da kabul edip yatırım yapıyor ve o ülkenin vatandaşlığını elde edebiliyor.
Dünyadaki yatırımla vatandaşlık uygulamalarının tarihi 1980’lere kadar uzanıyor. Özellikle Karayip ülkeleri bu konuda dikkat çekiyor. Pasifik ülkesi Vanuatu da dünyanın en esnek ve ucuz “altın pasaport” programına sahip ülke konumunda. Söz konusu pasaport ile 130 bin dolar karşılığında ülkeye hiç ayak basmadan vatandaşlık alınabiliyor. Böylelikle, AB ve İngiltere de dahil olmak üzere 100’den fazla ülkeye vizesiz girilebiliyor.
ELEŞTİRİLER NELER?
Türkiye’de de dünyada da yatırımla vatandaşlık programını savunanlar olduğu gibi eleştirenler de oldu. Bu konuda dünyadaki tartışmaları aktaran Doç. Dr. İlyas Gölcüklü, “yatırımla vatandaşlığın Avrupa Birliği hukukunda vatandaşlığın metalaştırılması olarak yorumlandığını, vatandaşlığın adeta alınıp satılabilen bir ticari mala dönüştürüldüğünü ve bunun da tartışmalara sebep olduğunu” söyledi.