Altın Portakal’a sansür davası
Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde belgesel seçkisinden çıkarılan 'Kanun Hükmü' filminin yönetmeni Nejla Demirci, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.
ANTALYA - 60'ncı Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Film Yarışması'ndan çıkarılan 'Kanun Hükmü' filminin yönetmeni Nejla Demirci, kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne dava açtı. Antalya İdare Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, Büyükşehir Belediyesi’ne 30 bin liralık manevi tazminat cezası verilmesi ve belgeselin seçkiden çıkarıldığı 22 Eylül’den itibaren tazminata faiz işletilmesi talep edildi.
‘DEVAM EDEN BİR DAVA YOK’
Filmin yönetmeni Nejla Demirci'nin avukatı Ergin Cinmen tarafından mahkemeye sunulan dilekçede, şu ifadeler yer aldı: "Öncelikle belirtelim ki ilgili belgeselde yer alan kişilerle ilgili halen yürüyen bir dava bulunmamaktadır. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen belediyenin ilgili biriminin hukukla hiçbir şekilde ilgisi bulunmamasına rağmen soyut bir şekilde devam eden bir davadan bahsederek dava konusu belgeseli önce yarışmaya sokup ardından ise çıkarmasının hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır."
‘ÇIKARILMASI HUKUKA AYKIRI’
Demirci’nin festival yönetmeliğine uygun olarak yaptığı başvuru neticesinde eserin seçkiye girdiğine vurgu yapan Cinmen, Ulusal Belgesel Film Yarışması'na seçilen 8 filmden biri olan ‘Kanun Hükmü’nün tüm aşamalardan geçtikten sonra seçkiye alındığını söyledi. Festivale günler kala filmin yarışmadan çıkarılmasının idari ve hukuki bir dayanağının olmadığı gerekçesiyle şikayetçi olduklarını aktaran Cinmen, "Kanun Hükmü belgeselinin yarışmadan çıkarılması hukuka aykırıdır" dedi.
‘OHAL REJİMİNDEKİ DRAMI ANLATAN BİR YAPIM’
Cinmen, sansür tartışmalarına konu olan filmle ilgili de şunları söyledi: "Belgesel Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçmektedir. Belgeselde çok özet olarak 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizin yaşadığı Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlenmiş bir cuntanın neden olduğu katliam sonucunda ülkemizde ilan edilen Olağanüstü Hal rejimi sürecinde KHK ile işlerinden olan insanlarımızın dramı anlatılmaktadır."
AYM ‘İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’ DEDİ
Cinmen, Kanun Hükmü belgeselinin festivalden önce geçirdiği hukuki süreci de şöyle özetledi: “Belgeselin kahramanı olan öğretmen, tek başına eline bir pankart alarak, Bodrum Belediye Meydanı'nda KHK hükümleri nedeniyle uğradığı mağduriyeti ifade etmeye çalışıyor. Necla Demirci’nin, öğretmenin bu tek başına eylemini bir belgesel haline getirme çabası, Bodrum Kaymakamlığı tarafından engellenince, Muğla İdare Mahkemesi'ne dava açtık. O davanın reddinden sonra Anayasa Mahkemesi'ne yapmış olduğumuz bireysel başvuru, ifade özgürlüğü ihlali olarak karara bağlandı. Anayasa’nın 27'inci maddesi ışığında 26'ncı maddede yer alan ifade özgürlüğünün ihlaline karar verildi. Anayasa Mahkemesi kararı okunduğunda çağdaş Türkiye'de nasıl bir ifade hürriyetinin ve nasıl bir bilim ve sanat hürriyetinin olması gerektiği anlaşılmaktadır.” (HABER MERKEZİ)