Altına hücum, borsadan kaçış!
Cuma gününe kadar hızlı bir düşüş gösteren altın fiyatları, Hamas’ın sürpriz saldırılarının ardından başlayan savaş koşullarında yeniden sığınılacak liman oldu. Borsalarda ise panik satışları yaşandı.
SAVAŞ ÇIKTI, ALTINA HÜCUM BAŞLADI
Altın İsrail’in kara operasyonu sinyalini vermesiyle birlikte, neredeyse yedi ayın en büyük artış sürecine girdi. Bir önceki hafta cuma gününe kadar17 Mart’ta sona eren haftadan bu yana, en büyük haftalık yükselişini gerçekleştiren ons altın 1,932.65 dolar seviyesine yükseldi. Gram altın cuma gün 1,725 TL oldu. Bugün sabah 05.00 itibarıyla 1,710 TL seviyelerinde seyrediyordu. Bir hafta önce, cuma gününe kadar hızlı bir düşüş gösteren altın fiyatları, Hamas’ın sürpriz saldırılarının ardından başlayan savaş koşullarında yeniden sığınılacak liman oldu. Ve artış sürebilir, yatırımcılar şu anda İsrail’in yapacağı kara harekatının gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini bekliyor. Bu durumda sert bir yükseliş daha beklemek mümkün. Eğer ki savaş bölge ülkelerine yayılırsa altındaki artış trendinin ucu açık görünüyor.
BORSALARDAKİ RALLİNİN SONUNA MI GELİNİYOR?
Bir süredir gerek Borsa İstanbul gerekse küresel ölçekte borsalarda rallinin sonuna gelinip gelinmediği tartışılırken Hamas’ın saldırısı ve ardından savaşın başlamasıyla birlikte tüm borsalarda panik satışları yaşandı. Haftaya gelişmeleri izleyerek başlayacak borsaların kara harekatına da satışla tepki vermesi muhtemel görünüyor. Bu gelişmenin rallinin sonlanacağına yönelik beklentisi olanlarda çıkış eğilimini güçlendirmesi de muhtemel. Satışların derinleşmesi halinde endekste 8,000-8,100 destek seviyesi önem taşıyor. Savaşın yayılması durumunda bu desteğin kırılacağı kesin. Bu sebeple, özellikle bireysel yatırımcıların hisse tercihi yaparken çok dikkatli olması ve spekülatif hisselerden uzak durması gerek. Savaşın yaygınlaşması ihtimalinin arttığını düşünenlerin ise satıp çıkması en iyi hamle olabilir.
PETROL FİYATLARI ATAK YAPMAYA HAZIR
Petrol fiyatları da savaşla birlikte pusuya yatmış bekliyor. Bu savaş olmasaydı bile enerji fiyatlarında artış trendine girilmişti. Beklenti brent petrolün varil fiyatının yıl sonunda 100 dolar olacağıydı. Şu anda 1 varil Brent petrol 90.89 seviyesinde... Yine her şey savaşın gidişatına bağlı... Eğer ki İran ile sıcak bir çatışma gündeme gelir ve Hürmüz Boğazı trafiği etkilenirse petrolün varilinin 150 dolara çıkması işten bile değil. OPEC + üyelerinin bu durumda arzı artırıp artırmayacaklarına göre fiyatlar belirlenecek. Eğer ki arzı artırmazlarsa, işte o zaman petrol fiyatlarının nereye varacağını tahmin etmek güç. Bu süreçte, en önemli petrol üreticilerinden Rusya’nın siyasi açıdan elinin çok güçleneceğini de eklemek gerek.
KÜRESEL ENFLASYON YENİDEN TETİKLENEBİLİR
Filistin-İsrail savaşı, daha doğrusu Hamas ile İsrail savaşı, tam da dezenflasyonist politikaların sonuç almaya başladığı bir döneme denk geldi ve bütün kurguları yeni baştan gözden geçirmeyi gerektirecek. Merkez bankalarının faiz artırımlarına son vermesi ötelenebilir. Zira başta enerji fiyatlarında şok artışların olma ihtimali var ve tabii ki enerji fiyatlarındaki artış tüm mal ve hizmetlerde artışı tetikleyecektir. Şimdilik net bir şey söylemek için erken, ancak küresel ekonomi açısından Ortadoğu’da çıkan bu savaş hiç de hayırlı olmadı! Hemen belirtelim, Türkiye bu gerilimde siyasi olarak avantajlı olma şansına sahip, ama ekonomik açıdan var olan krizden çıkış sürecinin olumsuz etkileneceği de aşikar.