Altında Kaplan dopingi

Dallas Fed Başkanı Robert Steven Kaplan, varlık alımı azaltımına dair tutumun değişebileceğini söyledi, altının ons fiyatı uzun bir aradan sonra 1800 doların üzerini gördü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Altının ons fiyatı 1803 dolar ile son 20 günün en yüksek seviyesini gördü. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki artışa rağmen yatay bir seyir izledi. İstanbul serbest piyasada gram altın 487 lira, çeyrek altın ise 800 liradan satılıyor.

Ons altın fiyatındaki artışta ise ABD'nin merkez bankasının (Fed) varlık alımı azaltımını erteleyeceğine dair spekülasyonlar sonrasında doların zayıflaması rol oynadı. Dallas Fed Başkanı Robert Steven Kaplan, korona salgınında Delta varyantının kuvvetlenmesi ve ekonomik toparlanmayı sekteye uğratması durumunda erken varlık alımı azaltımını önceleyen tutumunu değiştirebileceğini söylemişti. Bloomberght'de yer alan habere göre; varlık alımı azaltımının ertelenmesi para politikasındaki sıkılaşmayı geciktirerek altın fiyatlarının bir süre daha düşük faizli ortamdan destek bulmasını sağlayabilir.

ALTIN, ZAYIF DOLARI SEVİYOR

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen ise “Altın zayıf doları ve sabit tahvil faizlerini seviyor. Bu da Kaplan’ın varlık alımı azaltımını yeniden düşünebileceğini söylemesinden sonra oldu” dedi. 

Faizsiz bir varlık olan ve Fed’in para politikasını sıkılaştırmasından olumsuz etkilenecek olan ons altın, bu sene 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizlerinin yükseldiği dönemlerde büyük gerilemeler yaşamıştı.