Altının zehri: Dünyadaki siyanür faciaları
2000 yılında Romanya'da, 100 bin metreküp siyanürlü su Tisa ve Someş nehrilerine karışmıştı. 2015 yılında Arjantin'de ise, siyanürlü suyun 5 nehre ulaştığı tespit edilmişti.
DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik'e ait maden sahasında toprak kayması meydana geldi. Saat 14.30'da meydana geldiği belirtilen toprak kaymasının ardından, ölü sayısına ilişkin henüz resmi bir veri paylaşılmadı. Son olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, olayın ardından maden sahasında bir sayım yapıldığını ve 9 işçiden haber alınamadığını söyledi.
Her yıl yüzlerce maden işçisi göçük altında kalarak hayatını kaybediyor. Son yıllarda meydana gelen maden faciaları ile siyanür kullanımına bağlı çevre felaketleri şöyle...
Afrika’nın en büyük üçüncü altın üreticisi Mali’de, altın madeninin çökmesi sonucu en az 70 işçinin hayatını kaybetti. Ocak ayında meydana gelen olayın ardından Mali’deki askeri yönetim, 'birkaç işçinin öldüğünü' duyurmuştu. Ancak, Mali Madencilik Müdürlüğü'nden bir yetkili, olayda en az 70 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirmişti.
Geçtiğimiz haftalarda, Tanzanya'nın kuzeyinde yasadışı bir madende meydana gelen heyelanda ise en az 22 işçinin öldüğü açıklandı. Bölge komiseri Simon Simalenga, enkaz altında başka ceset kalmadığına ikna olunduğu için aramanın sonlandırıldığı duyurmuştu.