Alzheimer tanısında yeni yöntem: Amiloid Beta ölçümü
Washington Üniversitesi’nde geliştirilen basit bir kan testi ile kandaki Amiloid Beta ölçümüyle Alzhemier hastalığında doğru ve tutarlı sonuçlar alınabiliyor.
DUVAR - 28 Mart - 1 Nisan tarihleri arasında İsveç’in Gothenburg şehrinde yapılan Uluslararası Alzheimer ve Parkinson Hastalıkları Kongresi’nde (Alzheimer’s Disease and Parkinson’s Disease (AD/PD™) 2023) erken tanı ve tedavide ümit verici gelişmeler tartışıldı.
Habertürk'ün haberine göre, Memorial Hastaneleri Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, kongrede öne çıkan gelişmeleri yorumladı.
Şahiner, 2021 yılında Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onaylamış olduğu ve hastalığın ilerlemesini durduran 'Aducanumab' tedavisine ilişkin kanıtların tekrar değerlendirildiği oturumların oldukça ilgi çektiğini ve ilacın etkinliğine ait daha güçlü yeni veriler sunulduğunu söyledi.
Şahiner’e göre 20 ülkede 348 merkezde toplam 3 bin 285 hastada yapılan 'EMERGE' adı verilen çalışma, hastaların günlük yaşam aktivitelerinin plasebo grubuna göre çok daha iyi korunduğunu göstermesi açısından önemliydi. Araştırmada, hastaların cep telefonlarını daha iyi kullanma, rahat seyahat etme, günlük olaylar hakkında konuşma, banka hesaplarını yönetme gibi konularda performanslarını korumakta olduklarına dikkat çekildi.
Şahiner, artık etkinliğinden şüphe duyulmayan ‘Aducanumab’ için gündemde iki sorun olduğunu, birincisinin bu ilacın yıllık maliyetinin kişi başına 20 bin dolar civarında olması olduğunu söyleyerek, “Bu ilacın özellikle erken evrede ve hatta hafif bilişsel bozukluk (Mild Cognitive Impairment=MCI) dediğimiz evrede başlayarak ömür boyu aylık enjeksiyonlar şeklinde kullanılması gerekiyor. Bu durum tüm ülkelerin sağlık sigorta sistemleri açısından kaygı yaratıyor” dedi.