Alzheimer'ın başlıca risk faktörleri neler?

Alzheimer'ın başlıca risk faktörlerinin; hareketsizlik, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, seyrek sosyal temas, obezite, hipertansiyon, diyabet, depresyon ve ileri yaş olduğu belirtildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumunca (TÜİK) yayımlanan 2022 Türkiye Sağlık Araştırması Raporu'na göre, ülkede 65 ve üstü yaştakilerde Alzheimer görülme sıklığının yüzde 5,5 olduğuna işaret ederek, "Bu durum, dünyada olduğu gibi ülkemizde de Alzheimer ile etkin mücadele etmenin gerekliliğini ortaya koymaktadır" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan ‘Dünya Alzheimer Günü’ dolayısıyla yapılan açıklamada, Alzheimer'ın başlıca risk faktörlerinin, fiziksel hareketsizlik, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, seyrek sosyal temas, obezite, hipertansiyon, diyabet, depresyon, işitme bozukluğu ve ileri yaş olduğu bildirildi.

Alzheimer hastalığından korunmanın, tedavi etmeye göre çok daha etkili ve yararlı bir yaklaşım olduğu vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hastalıktan korunmada, fiziksel olarak aktif kalmak, yaşa uygun egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek, sigara ve alkol içmemek, hayattan keyif alınmasını sağlayan aktiviteleri yapmaya devam etmek, zihni aktif tutmak, önemli şeyleri not almak, arkadaşlar ve aile fertleriyle vakit geçirmek, sağlık kontrollerini düzenli yaptırmak önemlidir. Belirtilen korunma yöntemleri çoğu zaman hayat kurtarıcı olabilmekte, kolay ve uygulanabilir yaşam tarzı değişiklikleriyle bu tür hastalıklara yakalanma riski azaltılabilmektedir."

Etiketler alzheimer demans