Amasra Katliamı'nda bakanlık raporu üretim baskısını doğruladı: İki kat fazla dinamit kullanımı iki kat fazla kömür

Amasra’da 43 madencinin hayatını kaybettiği patlamadan önce üretim baskısı nedeniyle normalden 2 kat fazla dinamit kullanıldı. Üretim de 2 katına çıktı ama aşırı metan birikimi patlamaya neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na (TTK) ait Amasra Taşkömürü İşletmesi'nde (ATİM) yaşanan madenci katliamına ilişkin davanın 10. duruşması bugün görülecek. 14 Ekim 2022'de yaşanan katliamla ilgili 4'ü tutuklu 23 kişi yargılanıyor. Davada, ihmaller zinciri ve katliamın göz göre göre nasıl yaşandığına ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

ÜRETİM BASKISI İDDİASI

41 madencinin patlama sırasında, 2'sinin ise tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiği patlamanın sebeplerinden biri olarak, üretim baskısı gösteriliyor. Bu iddiayı, patlamadan sağ kurtulan madencilerin ifadeleri de destekliyor. Üretim baskısının sebebi ise, her yıl eylül ve ekim aylarında iktidar tarafından dağıtılan yardım kömürü...

2 KAT FAZLA DİNAMİT KULLANIMI, 2 KAT FAZLA ÜRETİM

Bilirkişi raporlarına göre metan gazı ve kömür tozu patlamasının yaşandığı 14 Ekim 2022'den hemen önce, 4 gün boyunca, madende kullanılması gereken dinamitten yaklaşık 2 katı daha fazla kullanım olduğu da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerinin raporlarına yansıdı.

TTK Patlayıcı Madde Yönergesi'nin 3. maddesine göre, madende kömür üretimi için kullanılacak patlayıcının alan başına 250 gramı geçmemesi gerektiği belirtiliyor. Ancak patlamadan 4 gün önce alan başına 417 gram, 3 gün önce 654 gram, 2 gün önce 472 gram, 1 gün önce 625 gram ve patlama günü de 625 gram patlayıcı kullanıldığı, müfettiş raporuna yansıdı. Kullanılan toplam patlayıcı miktarı günde 50 kilomgrama kadar çıktı. Böylece, vardiya başına 20 ton civarında olması beklenen kömür üretimi, 40 tona kadar yükseldi.

PROJESİZ ALANLARDA ÜRETİM

Raporda, kullanılan dinamitin eylül ayında çoğunlukla, patlamanın yaşandığı ekim ayının ise tamamında belirtilen sınırı aştığına dikkat çekildi. Üstelik, dinamitlerin resmi olarak üretim projesi bulunmayan sahalarda kullanıldığı tespit edildi. Bu tespit de, madende yardım kömürü için yapıldığı ileri sürülen kaçak üretimi doğrulayan bulgular arasında...

Madende sınırın çok üzerinde patlayıcı kullanılması ise, metan seviyesini arttıran en önemli faktörlerden birisi. Madende hayatını kaybeden işçilerin büyük çoğunluğunun, metan gazı patlaması nedeniyle vücut bütünlükleri bozulmuştu.

BAKANLIĞIN RAPORU SÜMENALTI EDİLMİŞ

Davada madenci yakınlarının avukatlığını Çağdaş Hukukçular Derneği adına üstlenen isimlerden biri olan Derviş Aydın, madendeki patlamadan 23 gün önce, Enerji Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın patlayıcı kullanımına ilişkin gönderdiği yönergenin, ATİM yöneticileri tarafından sümenaltı edildiğine dikkati çekti. "İşletme yönetiminin aldığı üretim odaklı kararlarla patlama koşullarını oluşturduğu bir kere daha ortaya çıktı" diyen avukat Aydın, madendeki patlayıcı kullanma sınırının sistemli ve eş zamanlı aşıldığını belirtti. Aydın, "Yoğun patlayıcı kullanılan alanların projelendirilmemiş alanlar olması da dikkat çekici. Üretimi iki kat artırmak için fazla patlayıcı kullanımının tavanda gaz birikmesine neden olacak boşluklar oluşturduğu değerlendirililiyor." dedi.

10. duruşması görülecek olan Amasra davasında, tutuklu yargılanan 4 sanığın 'olası kastla öldürme' suçlamasıyla bin 80 yıla kadar, tutuksuz yargılanan 19 sanığın ise 18 yıla kadar hapsi isteniyor.