Amik Ovası çiftçisi: Kışın su basıyor, yazın kuraklık yaşıyoruz
Bereketli toprağı ile bilinen Amik Ovası susuzlukla boğuşuyor. Tarlalarını sulayamadıkları için ürünleri yanan çiftçiler geçtiğimiz günlerde eylem yaptı.
Burcu Özkaya Günaydın
HATAY - Çukurova’nın en verimli ovalarından olan Amik Ovası susuzluk pençesinde. Bölgedeki çiftçiler Amik Gölü’nün doldurularak havaalanı yapılmasından sonra kışın tarlalarını su bastığını, yazın da kuraklık yaşadıklarını söyledi. Yıllardır susuzluk sorunu çeken Amik Ovası çiftçileri geçtiğimiz salı günü eylem yaptı. Jandarmanın müdahale ettiği eylemde çiftçilerin tek talebi su sorunun çözülmesi; mahsullerini rahatça sulamak.
'HAVAALANINDAN SONRA HER YERİ SU BASTI'
Bölgedeki çiftçilerden Özkan Güler, kışın tarlalarını su bastığı için tarladaki ürünün zarar gördüğünü, yazın da tarlalara sulama yapacakları Serinyol Çayı'nın kuruduğunu, yetkililerin tarlalarına su gelmesi için Tahtaköprü Barajı'nın kapaklarını açmadığını söyledi. Su sorunlarının başlangıcının Amik Gölü’nün kurutularak, havaalanı yapılmasıyla başladığını belirten Güler, “Havaalanı yapıldığından beri Amik Ovası ve çevredeki köylerin hepsi su atında kaldı. Her sene kış ayında yağışların artmasıyla havaalanı, köyler ve bizim tarlalar su altında kalıyor. Mahsul çöp oluyor. Yazın ise barajdan bize su vermiyorlar. Vali, ziraat odası birçok yetkiliye taşıdık sorunu çözen olmadı” dedi.
'JANDARMA YOLA ÇIKMAMIZA İZİN VERMEDİ'
Yetkililerin seslerini duymamasından dolayı eylem yapmaya karar verdiklerini vurgulayan Güler, eylem yaptıkları günü şöyle aktardı: "'Çiftçi Hareketi' adı altında toplandık, İskenderun yoluna, ana caddeye çıkmak istedik. Jandarma geldi bizi durdurdu, ana yola çıkmamıza izin vermedi. İçinizden bir temsilci valiyle görüşecek, taleplerini söyleyecek, eylemi bitirin dedi. Vali Rahmi Doğan, 3 gün içinde tarlalara su gelecek dedi. 3 gün geçti bekliyoruz, hâlâ su gelmedi.”
'SU GELMEZSE TEKRAR EYLEM YAPACAĞIZ'
Çiftçilerin, şu ana kadar su sorununu, kuyusu olan bazı köylülerden parayla aldığını söyleyen Özkan Güler, son 2 yılda mazotun, gübrenin, elektriğin çok fazla artmasıyla da artık kâr edemediklerini, birkaç gün daha bekleyeceklerini su gelmemesi halinde eyleme devam edeceklerini belirtti.
Tahtaköprü Barajı’nda yeterli su olduğunu, barajı neden açmadıklarını da bilmediğini belirten Güler, “Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Vergimizi de veriyoruz. Çukurova’nın en verimli ovası olan Amik Ovası’nı kuruttunuz bari su verin çiftçilik bitmesin. Ne yapalım sesimiz duyulsun diye intihar mı edelim” diye isyan etti.
REYHANLI-KIRIKHAN ZİRAAT ODALARI: MENZELET ÇAYI’NDAN SU AKTARIMI YAPILDI
Reyhanlı ve Kırıkhan Ziraat Odaları da konuyla ilgili ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “52 ilde kuraklık yaşanmaktadır, ürünler ekilemedi tarlalar boş kaldı. Tahtaköprü Barajı'nda bugün itibarıyla 55 milyon metreküp suyumuz vardır. Mevcut su ile DSİ sulama sahasında su sorunu olmayacaktır. Böylesine kurak bir senede Bölge Milletvekilimiz Hüseyin Yayman ve DSİ görevlilerinin yoğun girişimleri sonucu Menzelet Barajı’ndan tam 123 km mesafeden su aktarımı yaptırdık. Ancak özellikle yol güzergâhında suyumuzun yarısı haksız yere alınmaktadır. Bizim bunca çabamıza rağmen su hakkı olmamasına rağmen maalesef Karasu Kanalı’ndan su alıp kendi kuyusunun suyunu 10 katına komşusuna satan çiftçilerimizi gördük" ifadeleri yer aldı.