1 liralık zammı reddeden Hepsijet işçileri işten çıkarıldı
1 liralık zamma itiraz eden Hepsijet çalışanı 5 kişinin sözleşmesi, paket dağıtmayı kabul etmedikleri için iptal edildi. İşçiler, işverenin sindirme politikalarına karşı dayanışma çağrısında bulundu.
Osman Çaklı
DUVAR - Kargo şirketi Hepsijet çalışanlarına 2022 için önerilen 1 liralık zamma karşı işçiler Antalya ve Karaman'da bugün öğle saatlerinde kontak kapattı. Hepsijet çalışanları halihazırda paket başı 3.75 TL kazanıyor. Hayat pahalılığından yakınan işçiler, 1 liralık zamla kazançlarının asgari ücret altına düşeceğini söylüyor.
Karaman'da 1 liralık zamma karşı çıkan 5 işçinin sözleşmesi şirket tarafından sonlandırıldı. Motokurye Kargo İşçileri Koordinasyonu üyesi Fırat Acer, işverenin sindirme politikalarına başvurduğunu belirterek, düşük zam dayatmasına karşı Hepsijet çalışanlarıyla dayanışma çağrısında bulundu.
1 LİRALIK ZAMMA KARŞI KONTAKLAR KAPANDI
Trendyol'un düşük zam dayatmasının ardından eyleme çıkan işçiler yüzde 38'in üzerinde zam elde etmişti. Kargo işçilerine önerilen düşük zamlara karşı İstanbul'un ardından, Kırklareli, Karaman ve Antalya gibi kentlerde kontak kapatma eylemleri düzenlendi.
Hepsijet çalışanları bugün yayınladıkları açıklamada, “Paket başı ücretle çalışıyoruz. Sabit ücretimiz yok. Paket taşırsak para var, paket taşımazsak para yok. Ve iş yükümüz ağır, kazancımız az. Bir günde 200 kilometre yol yapan arkadaşlarımız var. Araç masrafları, benzin, bakım, muhasebe tüm bu masraflar bizim cebimizden gidiyor. Benzine, ekmeğe, peynire gelen zamlar ortada. Ev geçindiriyoruz, araç kredisi ödüyoruz. Aldığımız ücret, asgari ücretin bile altında kalıyor” açıklaması yapmıştı.
Hepsijet çalışanları, garanti 12 bin 500 lira ücret ve KDV'nin hakları olduğunu ifade ederek; 50 kilometre mesafenin üzerine de yakıt desteği talep etti.
'İŞVEREN TEMSİLCİLERİ RÜŞVET ALDIĞIMIZI DAHİ SÖYLEYEREK İŞÇİLERİ SİNDİRMEYE ÇALIŞIYOR'
Hepsijet çalışanları bugün Antalya, Kırklareli ve Karaman'da önerilen zamma karşı tepki gösterdi.
“Karaman'da paket dağıtımı yapmayan 5 işçinin iş sözleşmesi iptal edildi” diyen Fırat Acer, “Biz en başından beri işçilerin komik rakamlara çalışmamasını savunuyoruz. Bu süreçte işten çıkarmaların da yasaklanması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Acer, çalışanlara enflasyonun altında önerilen zamların geçersiz olduğuna dikkati çekerek sözlerine şunları ekledi:
“İşveren temsilcileri mesajlaşma gruplarında bizim Trendyol'dan 1 milyon TL rüşvet aldığımızı dahi söyleyerek, işçileri sindirmeye çalışıyor. Hepsiburada patronu, işçilerin sesinin duyulmasından korkuyor. Bu yüzden farklı yöntemlere başvuruyor.”
Acer, 1 liralık zamma ve sözleşme iptallerine karşı işçilerle birlikte kararlı şekilde durarak, haklarını arayacaklarını söyledi.