10 bin nüfuslu köyün sağlık ocağı neden yapılmıyor?

Doğansu köyünde 60 yıllık sağlık ocağı yerine yenisi yapılacak diye yıkıldı. Yeni yapılacak sağlık ocağının ihalesi bitmesine rağmen inşaatına bir türlü başlanmadı. Köylüler ve muhtar, "Yetkililer bize bu köyden AK Parti'ye oy çıkmadığı için inşaat engelleniyor" derken AK Parti Patnos İlçe Başkanı Tekin Dinç ise bu iddiaları reddetti.

Abone ol

DUVAR - Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Doğansu köyünde 60 yıllık sağlık ocağı geçtiğimiz aylarda 'yerine yenisi yapılacak' diye yıkıldı. Yeni sağlık ocağının ihalesi de seçimden önce yapıldı. Sağlık ocağı hizmete açılana kadar da köylülere bir okulun 4 odası verildi. Fakat normalde başlanması gereken inşaat çalışmalarının başlamadığını belirten köylüler bunun 'siyasi nedenlerden dolayı' engellendiğini iddia ediyor. Bunu söyleme nedenleri ise 24 Haziran seçim günü sandıkları gezen AK Partili yetkililerle köyün gençleri arasında çıkan kavga... Köyün muhtarı Köroğlu Öğürce de bu konuda birçok yetkiliyle görüştüğünü belirterek; "Görüştüğümüz bir yetkili bizim köyde AK Parti'ye yeteri kadar oy çıkmadığı için böyle bir engelleme olduğunu söyledi" diyor. Patnos AK Parti İlçe Başkanı Tekin Dinç ise bu iddiaları reddetti.

İHALESİ BİTTİ, İNŞAATINA BAŞLANMADI

Doğansu köyünün nüfusu 2017 yılı nüfus sayımına göre 2 bin 883 kişi. Köyün muhtarı ise köyde en az 5 bin kişi yaşadığını, bu sayının yaz aylarında 10 bini bulduğunu söylüyor. Köylüler 60 yıldır köyde bulunan sağlık ocağında tedavi oluyordu. Geçen Haziran'da 'yerine yenisi yapılacak' denilerek sağlık ocağı yıkıldı. İhale süreci bittikten sonra sağlık ocağı köydeki bir okula taşındı. Köylüler ve köyün muhtarı Köroğlu Öğürce, ihalesi bitmesine rağmen yeni sağlık ocağı inşaatının bir türlü başlamamasının nedenini şöyle anlatıyor: "24 Haziran seçim günü sandıkları gezen AK Partililer ile köylüler arasında kavga çıktı. Kapısını çaldığımız yetkililer siyasi engellemelerden dolayı inşaatın başlamadığını söylüyor."

'ALTIYAPIYI CEZAEVİ İÇİN YAPTILAR'

İsmini vermeyen bir köylü de köye hiç yatırım yapılmamasını eleştirirken şunları belirtiyor: "Bizim köy 10 bine yakın nüfusuyla bölgenin en büyük ve Türkiye'nin sayılı köylerinden biri. Son seçimde AKP'ye oy verilmedi diye resmen üvey evlat muamelesi görüyoruz. Köye yatırım olarak cezaevi yaptılar. Sonra tüm akrabaları cezaevine aldılar. Bayramda akraba ziyaretlerini cezaevinde yaptık. 'Altyapı yaptık' diyorlar, onu da cezaevi için yaptılar. Köyün şebeke sularını da kestiler. Bu kadar insanın yaşadığı bir köyde sağlık ocağı nasıl olmaz? Bunu yetkililer bir an önce görmeli."

'KÖY MUHTARLIĞINI SAĞLIK OCAĞI OLARAK KULLANACAĞIZ'

Köyün muhtarı Köroğlu Öğürce ise sağlık ocağının taşındığı okuldan da çıkmaları için talimat verildiğini belirtiyor. Öğürce, köyde sağlık ocağının yapılması için yıllarca mücadele ettiğini söylerken şöyle devam ediyor: "Seçimden önce köyümüze sağlık ocağının yapılması için büyük bir çaba gösterdim. 60 yıllık sağlık ocağımız harabe bir haldeydi. İnsanlar orada yeterince hizmet alamıyordu. Bu nedenlerden dolayı sağlık ocağımızın yerine yenisi yapılacak diye yıkıldı. Yeni sağlık ocağının ihalesi yapıldı. İhale yapıldıktan 1 ay sonra gerekli yerlere giderek sağlık ocağımızın inşaatının neden yapılmadığını sordum. Bana 'siyasi nedenlerle yapılmıyor' denildi. Ayrıca görüştüğümüz başka bir yetkili ise köyümüzde AK Parti'ye yeteri kadar oy çıkmadığı için böyle bir engelleme olduğunu söyledi."

Öğürce, şu an geçici olarak bir okulda sağlık hizmeti verildiğini söylerken bu okulun da kapanacağını belirtti. Okulun kapanması durumunda muhtarlığı sağlık ocağı olarak kullanacaklarını belirten muhtar Öğürce şunları söyledi: "Eğer sağlık ocağı yapılmazsa köyümüzdeki insanlar zorunlu bir şekilde Patnos'a gidecek. Örneğin günde 3 iğne vurulması gereken bir çocuk her gün nasıl günde 3 kez Patnos'a gidip gelsin? Bu ailenin parası yok, arabası yok. Eğer bizi okuldan çıkartırlarsa mecburen muhtarlığı sağlık ocağı olarak kullanacağız."

AK PARTİ İLÇE BAŞKANI: MÜMKÜN DEĞİL!

Doğansu köyündeki durumu ve köylülerin iddialarını sorduğumuz AK Parti İlçe Başkanı Tekin Dinç ise durumun kesinlikle böyle olmadığını söyledi. Dinç şöyle konuştu: "Doğansu bir köy olmasına rağmen biz geçen sene 15 milyona yakın yatırım yaptık. Böyle bir şeyin olması imkansız. 1 yılda tüm Patnos'un köylerine yapılacak yatırım kadar oraya yatırım yaptık. O köyde zaten hapishane de var. Ayrıca oradaki sağlık ocağı çalışıyor. 15 milyon yatırım yaptıysak 300 bin lira yatırım engellenir mi? Biz o köyün altyapısını yaptık. Halı sahası, okulu, yolu, spor tesislerini hepsini yapan bir iktidar partisinin ilçe başkanıyım. Devletin yatırımları durdurulmaz. Son 4 seçimden beri zaten o köy AK Parti'ye doğru düzgün oy vermedi. Buna rağmen geçen sene de yatırım yaptık. Böyle bir bahanemiz olsa geçen sene bu yatırımı yapmazdık. Şu an okuldaki 4 oda onların hizmetinde. Yine böyle bir niyetimiz olsa bunu da çekerdik. AK Parti'nin vizyonunda böyle bir şey yok. Sağlığın şakası yok. Biz böyle bir şey yapmayız. Mümkün değil. İhale ara ara yapılır iptal edilir. Ya da müteahhitler vazgeçebiliyor."