‘10 Ekim anıtı için Kılıçdaroğlu söz vermişti’

Türkiye'nin en kanlı katliamı olarak tarihe geçen 10 Ekim Ankara katliamının anıtı için aileler yeni Büyükşehir Belediye Başkanından olumlu bir yanıt bekliyor. CHP Genel  Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu konuda kendilerine söz verdiğini hatırlatan ailelere ve meslek örgütlerine göre bu anıtın sadece kent için değil demokrasi tarihinde de önemli bir yeri olacak. 

Abone ol

ANKARA -  Ankara Büyükşehir Belediyesi, IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybedenler için 15 Ekimi 2015’te anıt yapma kararı aldı. Ancak karar yaklaşık dört yıldır uygulanmıyor. Hayatını kaybedenlerin aileleri yeni Başkan Mansur Yavaş’tan kararı uygulamasını ve o günün ruhunu yansıtan bir anıt yapılmasını istiyor.

‘KILIÇDAROĞLU SÖZ VERMİŞTİ’

10 Ekim katliamında hayatını kaybedenlerin ve yaralananların ailelerinin kurduğu 10 Ekim Barış ve Demokrasi Derneği'nin Başkan Yardımcısı İhsan Seylan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun anıt yapılması konusunda kendilerine söz verdiğini söyleyerek, “Kemal Kılıçdaroğlu'na Meclis’teki görüşmemizde anıtlaşma konusunu gündeme getirin demiştik. Bize ellerinden geleni yapacakları sözünü vermişti. Belediyeyi kazanmaları durumunda ise anıtı yapacaklarını söylemişti” dedi.

‘ANIT O GÜNÜN RUHUNU YANSITMALI’

Seylan, “2015 yılında meydanın ismi Demokrasi Meydanı olmuştu. Biz buraya Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı ya da Barış Meydanı isminin verilmesini istiyoruz. Buraya anıt yapılma kararı Belediye Meclisinde alındı. Aradan yıllar geçti ama hep Melih Gökçek’in masasında kaldı. Ayrıca orada reklam panosu var. Pano kaldırılmalı, anıt yapılmalı ve bizim fikirlerimiz alınmalı. O günün ruhunu yaşatmalı” diye konuştu.

‘BARIŞ İSTEYENLERİN OYLARIYLA SEÇİLDİ’

Hatice Çevik, 10 Ekim katliamında kızı Başak Sidar Çevik ve eşinin kardeşi Nilgün Çevik'i kaybetti. 31 Mart Yerel Seçiminde Suruç Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Hatice Çevik, 20 Temmuz 2015’te IŞİD’in canlı bomba saldırısı sonucu ölen 33 genç için anıt yaptıracağını açıkladı. Çevik, 10 Ekim’de yakınlarını kaybeden ailelerin de Ankara’da anıt yapılması için uğraştıklarını vurgulayarak "CHP’li belediyenin bunu yapacağını düşünüyorum" dedi.

SİMGESEL ANITLARA SALDIRI OLMUŞTU

10 Ekim’de ölenler için Ankara Tren Garı önünde geçici bir anıt yaptırıldı. Bu anıta defalarca saldırı oldu, ancak anıt yeniden onarıldı. Aileler her ayın 10’unda burada ölenleri anıyor. Bir anıt da Konur Sokak’ta bulunan Mimarlar Odası’nın önüne yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, odaları önündeki anıtı kimin yaptığını bilmediklerini ancak onu sahiplendiklerini söyledi.

‘İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNDE NELER YAŞANMIŞ ÖĞRENİYORLAR’

Candan, toplumsal olaylarla ilgili yapılan anıtların önemiyle ilgili de şu bilgiyi verdi; “Hak ihlallerinin ardından yapılan anıtlar o günü unutmama halidir. O gün yaşanan olayları anlatabilir ve kentte simge haline gelir. Kentler üniversite gibidir ve değişik noktalarında yapılan anıtlar insan hakları mücadelesinin öğrenilmesinin araçlarıdır. Şili’deki Paine Hafıza Anıtı’nda üniversite öğrencileri geçmişte neler yaşanmış onu öğreniyorlar.”

Paine Hafıza Anıtı

PİNOCHET REJİMİNİ ANLATAN "PAİNE HAFIZA ANITI"

10 Ekim ailelerinin talep ettiği gibi ölümlerin ve yaşanan olayların unutturulmaması için yapılan anıtların dünyada örnekleri var. Şili’de 1973-1990 yılları arasında General Augusto Pinochet’nin başında bulunduğu askeri rejim tarafından 3 binden fazla muhalif öldürüldü. Şili'deki hak ihlallerinin sembol merkezi, Santiago’nun Paine kasabasıydı. Burada 70 insan hayatını kaybetti. Paine Tutukluları Kayıp ve İnfaz Edilmişlerinin Akrabaları Derneği’nin girişimleriyle 2006 yılında, bin dikili kütükten oluşan ve bir ormanı andıran Paine Hafıza Anıtı yapıldı.

NEHRİN KIYISINDAKİ AYAKKABILAR

Macaristan’ın Budapeşte kentindeki Tuna Kıyısındaki Ayakkabılar, İkinci Dünya Savaşı’nda nehir kıyısında öldürülen 10 binin üzerindeki Yahudi’yi simgeliyor.  2005 yılında nehrin kıyısına 300 metre boyunca 60 adet demirden yapılmış ayakkabı yerleştirildi ve ziyaret eden insanlar buraya çiçek, mum bırakıyorlar.

Tuna kıyısındaki ayakkabılar. (Fotoğraf: Serkan Alan)

10 EKİM 2015 ANKARA KATLİAMI 

10 Ekim 2015'te, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin ortaklaşa düzenleyeceği 'Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi' öncesi toplanma yeri olan Ankara Tren Garı önündeki kalabalığa canlı bomba saldırısı oldu. IŞİD tarafından gerçekleştirilen saldırıda 103 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi , 15 Ekim 2015 tarihinde katliamın gerçekleştiği alana 'Demokrasi Meydanı' ismini verdi, ölenler için anıt yapılması kararı alındı. Ancak anıt aradan geçen zamana rağmen yapılmadı. 10 Ekim ailelerinin, alanın isminin 'Barış Meydanı' olması yönündeki talebi de karşılık bulmadı.