10 Ekim davası: 11'inci duruşma 9 Haziran'a ertelendi
10 Ekim Ankara Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının onuncu duruşması Ankara Adliyesi’nde görülmeye başlandı. Avukat Senem Doğanoğlu, "Neden sadece Erman Ekici? Bütün sanıkların insanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyor" dedi. 11'inci duruşma 9 Haziran'a ertelendi.
ANKARA - ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla 10 Ekim 2015 yılında Ankara’da düzenlenmek istenen mitinge yönelik IŞİD’in gerçekleştirdiği bombalı saldırının yargılaması onuncu duruşmayla devam ediyor. IŞİD’in 103 kişiyi öldürdüğü, yüzlerce kişiyi yaraladığı 10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden devam eden davasının onuncu duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.
Mahkeme başkanı duruşma başlangıcında, söz hakkı almadan herhangi bir kişinin konuşması durumunda salondan çıkarılıp diğer duruşmalara alınmayacağını belirtti. Davada “İnsanlığa karşı suç” yargılaması yapıldığını belirten Avukat Sevinç Hocaoğulları, bu tarz bir uygulamanın hak ihlali ortaya çıkaracağını belirtti.
Sanık Erman Ekici’nin avukatı siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin davaya katılma taleplerinin reddedilmesini istedi. Mağdur avukatlarının önceki mahkeme heyeti üzerinde baskı kurduğunu iddia eden sanık avukatı salonda konuşan olursa duruşmadan çıkarılmasını talep etti.
Taleplerin ardından dokuzuncu duruşmada ifadesi tamamlanamayan tanık Büşra Şahin yeniden dinlenmek üzere mahkeme salonunda hazır bulundu. Mağdur avukatlarının gösterdiği fotoğrafların tamamına Şahin, “Tanımıyorum” yanıtı verdi.
‘BEŞ BUÇUK YILDIR KATLİAMIN İZLERİNİ SÜRÜYORUZ’
Mağdur avukatlarından İlke Işık, dava dosyasının tüm sorumluların yargılanarak devam etmesini isteyerek, “Beş buçuk yıl öncesinde yaşanan katliamın yargılamasındayız. Mitinge katılmak isteyen insanların içinde iki IŞİD’li kendini patlattı. Ülke tarihinin en kanlı katliamını yaşadık. Beş buçuk yıldır katliamın izlerini sürüyoruz. Dosyanın tüm sorumlularıyla yargılanmasını istiyoruz. Sanıklarla ilgili savcılar araştırma yapmadılar. Canlı bombacılardan hala birinin kimliği tespit edilmiş değil. 12 Ekim günü Yunus Emre Alagöz’ü de ellerinde canlı bombacı listesi olduğu için kolay buldular” ifadelerini kullandı.
Geçmişte katliam dosyasına bakan savcıların delil kararttığını ve dokuz klasör dava dosyalarının Ankara Adliyesi koridorunda bulunduğunu belirten Işık, “Hala cevap vermeyen ve vermemekte direnen kurumlar var” diye konuştu.
‘TÜM SANIKLARIN İNSANLIĞA KARŞI SUÇTAN YARGILANMASI GEREKİYOR’
İddianamenin eksiklerinden bir boyutunun da sınır geçişlerini incelememesi olduğunu belirten mağdur avukatlarından Tonguç Cankut, firari sanıklar yönünden taleplerini dile getirdi.
Sanık Erman Ekici hakkında yeni heyete bilgi veren mağdur avukatlarından Senem Doğanoğlu, “Erman Ekici çok uzun süre takip altında olan bir sanık” dedi. Ekici’nin davaya konu olan sanıklarla olan ilişkisini anlatan Doğanoğlu, “Bütün saydığımız tabloda 10 Ekim Ankara Katliamı’nın onayını Yunus Durmaz’a getirdiği için burada. Ana dosyadan yöneticilikten ceza aldı. ‘Niye bir tek ben insanlığa karşı suçtan yargılanıyorum’ diyor. Haklı. Neden sadece Erman Ekici yargılanıyor? Bütün sanıkların insanlığa karşı suçtan yargılanması gerekiyor. Arama bültenlerinin buna göre yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Davada yargılanan 11 firari sanığın HTS kayıtlarının dosyada olmadığını ve araştırmaların yapılmadığını belirten mağdur avukatlarından Dilan Ateş ise, “İnsanlığa karşı suç nedeniyle mahkemenin uluslararası topluma karşı da sorumlu olduğunu düşünüyoruz. Yıllar geçmesine rağmen maddi gerçeğe ulaşamadık. Bunun için firari sanıkların yakalanması gerekiyor. Mahkemeye sormak istiyorum. Mahkeme firari sanıkların nasıl yakalanacağını düşünüyor?” diye konuştu.
Mağdur avukatlarından Murat Kemal Gündüz, firari sanıklar yönünden tüm bilgi ve belgelerin İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan istenmesini talep etti ve “Dosyamızdaki belgelere göre tüm firari sanıklar arasında iletişim mevcut. Oysa katliam sanıklarının hiçbiri kendi adına hat kullanmamaktadır. Bu nedenle İstihbarat Daire Başkanlığından sanıkların kullandığı telefonların tespitini talep ediyoruz” dedi.
SANIK EKİCİ: BU DOSYANIN KURBANIYIM
Duruşmaya SEGBİS’le bağlanan davanın tek tutuklu sanığı Erman Ekici, “Ebu Talha kod adını bana yamamaya çalışıyorlar. Ben bu dosyanın sanığı değil bu dosyanın kurbanıyım. Müşteki avukatlar baskı yaptılar insanlığa karşı suçtan dosya açtırdılar” dedi. Suçsuz olduğunu iddia eden Ekici, “İnsanlığa karşı suçtan Abdullah Öcalan’ı, Fetullah Gülen’i, Selahattin Demirtaş’ı yargılayamıyorlar. Benim gibi kimsesizi yargılıyorlar. Benim bu örgütle düşüncelerim çok farklı” diye konuştu.
Ekici’nin avukatı, müvekkilinin suçsuz olduğunu ve mağdur avukatların kendisini hedef aldığını iddia etti. Deniz Gezmiş’e ve Che Guevera’ya yönelik “terörist” ifadelerini kullanan sanık Ekici’nin avukatının sözlerine salondaki aileler tepki gösterdi. Ailelerin, “Ne alakası var” sözleri üzerine mahkeme başkanı avukatı “Konudan uzaklaşma” diyerek uyardı.
Savcılık makamı mağdur avukatların taleplerinin kabul edilmesi, sanık ve sanık avukatlarının taleplerinin ise reddedilmesini isteyerek mütalaa verdi. Ara karar için durulmaya ara verildi.
11’İNCİ DURUŞMA 9 HAZİRAN’A ERTELENDİ
Duruşmaya verilen aranın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanıkların yakalama emrilerinin devamına karar verdi. Ayrıca mahkeme sanık Erman Ekici’nin tutukluluk halinin devamına da karar verdi. 10 Ekim Katliamı davasının 11’inci duruşması 9 Haziran 2021 saat 09.30’a ertelendi.
COŞGUN: DAVA YENİ BAŞLIYOR
Duruşmanın ardından açıklama yapan mağdur avukatlarından Mehtap Sakinci Coşgun, bir sonraki duruşmada yeni tanıkların dinleneceğini ve bunun oldukça önemli olduğunu belirterek, “Biz Ankara Adalet sarayında salonları doldurduğumuzda bu dava bitmeyecek. Bu dava yeni başlıyor. Aynı azimle davalara gelmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
DOKUZUNCU DURUŞMADA NE YAŞANDI?
Firari 16 sanık ve tutuklu tek sanık Erman Ekici’nın yargılandığı davanın dokuzuncu duruşmasında yeni bir mahkeme heyeti duruşmaları yönetmişti. Katliamda çocuğunu kaybeden Kemal Kılıç’ın, “Başkan biz buraya adalet aramaya geldik” sözlerinin ardından mahkeme başkanı Kılıç’ın salondan çıkarılması kararı verdi. Kılıç’ın duruşma salonundan çıkmaması üzerine mahkeme heyeti davayı terk etti ve duruşmayı 19 Mart 2021’e erteledi. (DUVAR)