10 Ekim Katliamı davası: Avukatlar yeni heyet nedeniyle kaygılı

10 Ekim Katliamı davasının firari sanıklar yönünden devam eden davasının dokuzuncu duruşması yarın görülecek. Duruşma öncesi davaya beş yıla yakın süredir bakan mahkeme heyetinin tamamının değiştirilmesi nedeniyle kaygılı olduklarını belirten avukatlar, destek çağrısında bulundu.

Abone ol

ANKARA - IŞİD’in, ‘Emek, Barış ve Demokrasi’ talebiyle 2015 yılında Ankara’da düzenlenmek istenen mitinge yönelik gerçekleştirdiği saldırının üzerinden beş yılı aşkın süre geçti. 103 kişinin öldüğü 10 Ekim Ankara Katliamı’nın firari sanıklar yönünden devam eden davasının dokuzuncu duruşması 10 Mart Çarşamba günü Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde  görülecek. 

Firari 16 sanık yönünden yargılama devam ederken 24 Aralık 2020 tarihinde, Hakimler ve Savcılar Kurulu kararnamesiyle duruşma savcısının da aralarında bulunduğu 10 Ekim Katliamı davasına bakan tüm mahkeme üyeleri başka birimlerde görevlendirildi. Yaklaşık 300 klasörlük dosyaya bakacak yeni heyete ilişkin kaygılı olduklarını belirten avukatlar duruşmaya destek çağrısında bulundu. 

AVUKATLARDAN DURUŞMALARA KATILIM ÇAĞRISI

Firari sanıklar yönünden devam eden yargılamanın dokuzuncu duruşması öncesi açıklama yapan 10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu, “Gelinen aşamada, neredeyse hiçbir talebimizi kabul etmeyen bir mahkeme ve mahkemenin müzekkerelerine cevap vermeyen kamu kurumlarıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle, gerçeklerin üzerinin bir kez daha kapatılmak istenmesinden kaygılıyız” açıklaması yaptı. 

Davanın savcısının ve mahkeme heyetinin değiştirilmesinin kaygılarını artırdığını belirten avukatlar dokuzuncu duruşma öncesinde yaptıkları açıklamada şu çağrıda bulundu:

“Türkiye tarihinin ilk ‘insanlığa karşı suç’ iddianamesinin davası olma özelliğini de taşıyan bu yargılamada, karşımızda duran dirence rağmen, büyük emeklerle önemli eşikler atladık. Gerek kamuoyunun takibi, gerekse davanın katılanlarının örgütlü mücadelesinin de katkısıyla pek çok belgeyi ve olayı gün yüzüne çıkarabildik. Ne var ki önümüzde hâlâ uzun, zorlu bir yol ve karanlığı aydınlatma görevi var. Bütün failler yargılanıp ceza alana kadar vazgeçmeyeceğimiz bu mücadelede, sizi de gerçeklerin açığa çıkmasına katkı sunmaya, duruşmalara katılmaya davet ediyoruz.”

‘DOSYANIN ÜZERİNİN KAPATILMASININ ÖNLENMESİ DAVAYA SAHİP ÇIKILMASIYLA MÜMKÜN’

Dört yılı aşkın süredir dosyaya bakan mahkeme heyetinin yerine atanan yeni bir heyetin ilk kez duruşmayı yöneteceğini belirten 10 Ekim Katliamı Davası Avukat Komisyonu’ndan Avukat Murat Kemal Gündüz, “300 klasöre varan kapsamdaki dosyanın tamamen yeni bir heyet ve yeni bir savcıya verilmesi davanın bundan sonraki safahatı ile ilgili kuşkular doğurmaktadır. Dosyanın üzerinin kapatılmasının önlenmesi ve bundan sonraki yargılama sürecinin sağlıklı götürülebilmesi, bu duruşma celsesinde ailelerin, basının, demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların, avukatların yoğun katılımının sağlanması ve davaya sahip çıkılması ile mümkün olabilecektir” ifadelerini kullandı.