10 Ekim’in üzerinden 6 yıl geçti: Evladımın birini ölü birini sağ getirdik

10 Ekim Ankara Tren Garı katliamında kızını kaybeden Mahide Aslan yaşadıklarını anlattı. Saldırıdan yaralı kurtulan Orçun Çalış ise, anma törenlerindeki engellemelere tepki gösterdi.

Abone ol

MALATYA - 'Emek, Barış ve Demokrasi’ sloganıyla Türkiye’nin dört bir yanından 10 Ekim 2015'te Ankara’da düzenlenen mitinge katılanlara yönelik IŞİD katliamının üzerinden altı yıl geçti. Ankara Tren Garı önünde düzenlenen bombalı saldırıda Malatya CHP Gençlik Kolları olarak katılan ekipten 12 kişi ölmüştü. Saldırıda ölen gençlerden Gözde Aslan’ın annesi ve yaralı kurtulan Orçun Çalışır 10 Ekim’de yaşanan katliamı anlattı.

GÖZDE ASLAN ÖLDÜ KARDEŞİ YARALI KURTULDU

İki kızının birden ‘Barış ve Demokrasi Mitingi’ne gittiğini söyleyen anne Mehibe Aslan, “Evladımdan birini toprağa verdim diğerini kurtarabildim” dedi.

Kızlarının giderken kendilerine soramadığını, Anıtkabir’e gitmeyi çok istedikleri için Ankara’ya gittiklerini belirten anne patlamayı küçük kızı Özge’nin aramasıyla öğrendiklerini şu sözlerle anlattı; “Patlamayı biz duymamıştık. Özge aradı ve ‘Anne burada patlama oldu. Ablamın ağzından burnundan kan geliyor ama gözleri açık’ dedi. Zaten sonra haber alamadık kimseden. Kızlarımızı alıp getirmek için Ankara’ya gittik. Ama birini ölü birini sağ getirdik.”

Gözde Aslan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu

ÖLEN KIZLARINI DÖVMELERİ SAYESİNDE BULDULAR

Saatlerce bütün hastaneleri gezdiklerini ve yaralı listesinde ya da ölenlerin listesinde kızı Gözde’nin adını bulamadıklarını belirten anne Mehibe Aslan, “Babasıyla benim adımın baş harfleriyle nazar boncuklu dövmesi vardı kolunda. Hastane koridorunda bizim çaresizliğimizi gören birisi içeride bir kadın cesedi olduğunu, kolunda da dövmeler olduğunu söyledi ve gidip teşhis ettiğimizde Gözde olduğunu gördük” dedi.

FANATİK GÖZDE FENERBAHÇE BATTANİYESİYLE GÖMÜLDÜ

23 yaşında kaybettiği kızının Fenerbahçe taraftarı olduğunu ve gömülürken Fenerbahçe battaniyesiyle gömüldüğünü anlatan anne Aslan, “Bir ay öncesine kadar Gözde’nin telefon faturasını ödüyorduk. Telefonu kapanmasın, açık kalsın, arayınca çalsın diye. Gömülürken Fenerbahçesinden ayırmadık. Çok sevdiği battaniyesiyle gömdük” ifadelerini kullandı.

'IŞİD’İN NE OLDUĞUNU O ZAMAN ÖĞRENDİM'

Mehibe Aslan 2015 yılındaki patlamayla ilgili, “Türkiye’nin başkentinde böyle bir saldırı olacağını düşünemezdim. Terör saldırısı deniyor ama ben kabul etmiyorum. Bu IŞİD. Ben IŞİD’in ne olduğunu bilmezdim ama o saldırıda öğrendim” diyerek tepkisini dile getirdi.

'GÜVENSİZ BİR ORTAM OLDUĞUNU DÜŞÜNMEDİK'

Ankara Tren Garı saldırısından yaralı kurtulan ve günlerce yoğun bakımda kalan Orçun Çalış ise yıllarca CHP Gençlik Kolları olarak birçok mitinge, etkinliğe gittiklerini anlattı ve “Giderken güvensiz bir ortam olacağını hiç düşünmedik. Diğer mitingler gibi heyecanla gittik. Aslında Anıtkabir’e gitmek istediğimiz için bindik o otobüse” dedi.

Yaralıyken biber gazına maruz kaldıklarını söyleyen Çalış, “Bomba bizden en fazla 10 metre uzaklıkta patladı. Zaten ikinci patlamayı hatırlamıyorum. Biz yerde bağdaş kurmuş oturuyorduk tek hatırladığım Gülbahar ablanın (saldırıda ölen Gülbahar Aydeniz) omuzumda öldüğü. Kulak zarlarım patladığı ve bilincim gittiği için sonrasına dair bir şey bilmiyorum. Sürekli biber gazı sıkıldığı için gözlerim de uzun süre görmedi” dedi.

'ANMA GÜNLERİNDE ANITA YAKLAŞAMIYORUZ'

Yoğun bakımda uyandırıldığı zaman ilk olarak CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Manisa Milletvekili Özgür Özel’i gördüğünü söyleyen Çalış, her yıl 10 Ekim’de Ankara’da yapılan anma törenine katıldıklarını ancak anıtın yanına bile yaklaştırılmadıklarını ise şu sözlerle anlattı, “Olay anında alınmayan güvenlik önlemleri anma törenlerinde bize karşı alınıyor. Oraya gittiğimizde yapılanlardan dolayı acımızı yaşayamıyoruz.” (DUVAR)