10 metrekarede 15 bin kaset, 10 bin plak!

Âşık Mahzuni Şerif'in plağını ararken bugün 15 bin kaset ve 10 bin plaktan oluşan büyük bir koleksiyona sahip olan Kırşehirli Harun Han, gençlerin pop müziğe ilgisine anlam veremediğini belirterek, "Sanırım şimdiki gençlik dert sahibi değil" dedi.

Abone ol

ANKARA - Kırşehirli Harun Han, Ankara Ulus'taki itfaiye meydanında 20 yıldır plak ve kaset koleksiyonculuğu yapıyor. Küçük dükkanına 15 bin kaset ve 10 bin plak sığdıran Han'ın müzik tutkusu Aşık Mahzuni Şerif'in plağını ararken başladı. Son dönemde plağa olan ilginin arttığını söyleyen Han'ın dükkanında 3 liradan 500 liraya kadar birçok sanatçının kaseti ve plağı bulunuyor.

'ŞİMDİKİ GENÇLİK DERT SAHİBİ DEĞİL'

"Müzik dediğin zaman plak dinleyeceksin. Plaktaki çıtırtı sesi müziğin zevkini verir" diyen Han, Mahzuni Şerif'in plağını ararken kendisini müzik dünyasının içerisinde bulduğunu söylüyor. Taşradaki köyleri gezerek evlerin çatılarında toz içerisinde bırakılan plakları bulup koleksiyonunu oluşturan Han son dönemde artan pop müzik kültürüne mesafeli olduğunu söylüyor.

"Şimdiki gençlik çoğunlukla pop müzik dinliyor. Sanırım şimdiki gençlik dert sahibi değil. Bizim zamanımızda geçim sıkıntısı, memleket meselesi gibi daha ciddi sorunlar vardı. Yoksulluk, yoksunluk hepsi bir aradaydı. Siyasi müzikler çok fazlaydı. Gençken Mahzuni'yi dinlediğimiz zaman ciğerimiz sökülecek gibi hissederdik. Genelde halk için söyledikleri için bu kadar sevdik sanırım. Bugün ise sanatçı gibi geçinenler hop hop, tıs tıs söylüyor."

'FARKLI SANATÇILARI DA TANITIYORUM'

Dükkandaki bazı kasetleri satamadığını, paranın geçmediği zamanların da olduğunu söyleyen Han son dönemde plağa insanların ilgisinin arttığını söyledi. En çok satılan plakların Ahmet Kaya, Aşık Mahzuni Şerif ve Neşet Ertaş'a ait olduğunu söyleyen Han şöyle konuştu:

"Genelde gariban dediğimiz insanlar geliyor dükkanıma. Bazen çay içmeye bazen sohbet etmeye geliyorlar. Müşteriler 'ben arabesk istiyorum' diyorlar. Kafalarında yalnızca Müslüm Gürses ve Ferdi Tayfur oluyor. Hüseyin Altun, Ali Seven gibi isimleri tavsiye ediyorum burada çalıyorum onlara bayılıyorlar. Farklı müzikleri ve sanatçıları da tanıtıyorum."

AZ OLAN PLAKLARIN DEĞERİ 10 BİN TL

Piyasada az sayıda olan plakların fiyatının 10 bin liraya kadar çıkabildiğini aktaran Han, bazı plak kapaklarının afişlerinin de çok değerli olduğunu söyledi. "Çatılarda toz kaplamış plaklar başkalarının evlerinde mutluluk saçıyor" diyen Han plaklarını satan birisiyle yaşadığı anısını şöyle anlattı:

"Evlerindeki plakları toplayıp getirenler onun değerini anlamıyorlar. Eşleri genelde evde kalabalık yapmamak için plakları istemiyor. Uzun zaman önce birisi geldi plaklarının olduğunu söyledi. Evine gittik . Toplam iki yüze yakın plak vardı. Ahmet Kaya, Çağdaş Türküler, Hümeyra gibi sanatçıların ve grupların az sayıda bulunan plakları. Bugün o plakların değeri bin TL ile üç bin TL arasında. Ben de o zaman o kadar değerli olduğunu bilmiyorum. Plaklar ucuz ucuz bir hafta on gün içinde satıldı. Daha sonra o kişi geldi ve 'yanıyorum onları sattığım için' dedi. Plak sevdası sonradan başlamış."

'İNSANLAR 'BABAMIZ ÖLDÜ' DİYORLARDI'

Birçok sanatçının az sayıda olan kaset ve plaklarını bulmaya çalıştığını belirten Han en büyük üzüntüsünün Aşık Mahzuni Şerif'in konserine gidememek olduğunu söyledi. Selda Bağcan ile konser sonrası tanışıp plağını imzalatan Han memleketlisi Neşet Ertaş'ın cenazesine gidişini şu sözlerle anlattı:

"Neşet Ertaş'ın cenazesine gittiğimde arabamı düğün arabası gibi süsledim. Bütün poster ve plaklarını arabaya yapıştırdım. Çok kalabalık cenazeydi. İnsanlar 'babamız öldü' diyorlardı. Onlar gibi sanatçılar yetişir mi hiç bilmiyorum."

Müzik tutkusunun küçüklükten geldiğini söyleyen koleksiyoncu, kendisini ‘Kırşehirli Harun Han’ olarak tanıtıyor. Han’ın on metrekarelik dükkanında birçok sanatçının kaseti ve plağı bulunuyor. Selda Bağcan ile bir konser sonrası görüşen Han imzalattığı plağı satmasını isteyenlerin olduğunu söyleyerek, “Dünyaları verseler satmam” dedi.