10 Ocak 'Çalışamayan' Gazeteciler Günü

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılıyor. Türkiye'de gazeteciler 10 Ocak'ı 146 tutuklu gazeteci, 160 kapalı medya kurumu ve 2 bin 500 işsiz gazeteci ile kutlayamıyor.

Abone ol

DUVAR - 10 ocak 1961'de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gün olarak kutlanıyor. Bu gün, 'çalışan gazeteciler günü' olarak anılıyor. Türkiye'de 10 Ocak tarihi ise gazetecilere yönelik baskı, sansür ve tutuklamaların gölgesinde kaldığı için kutlanamıyor.

2 BİN 500 GAZETECİ İŞSİZ

Bağımsız Gazetecilik Platformu P24’ün verilerine göre 30 Aralık’ta Gazeteci Ahmet Şık’ın tutuklanmasıyla cezaevinde bulunan gazeteci sayısı 146 oldu. Basına yönelik baskı OHAL döneminde daha da arttı.  OHAL'in ilan edilmesinden beri 178 medya kuruluşu kapatıldı. 2016'nın üçüncü çeyreğine ilişkin BİA Medya Gözlem Raporu'na göre bu kuruluşlarda çalışan en az 2 bin 500 gazeteci işsiz kaldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin açıkladığı son rakamlara göre, 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası basına yönelik baskı ile karşılanan "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü"nde Çalışamayan Gazeteciler Günü" konulu bir basın açıklaması yapacak.

10 OCAK'IN TARİHİ

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı Basın Kanunu'nun Resmi Gazete'de yayınlanışının yıl dönümü. 1961'den beri kutlanılıyor. Bianet'te yer alan bilgilere göre, yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazetelerinin patronları, yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini üç gün kapadıklarını duyurdular. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar. Basın Gazetesi 11 Ocak 1961'de yayına başladı, üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. (HABER MERKEZİ)