10 soruda Necip Hablemitoğlu suikastı
Uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili davada tutuklu sanıklar tahliye edildi. Peki soruşturma sürecinde ve davada neler yaşandı?
DUVAR - Akademisyen Necip Hablemitoğlu'nun 18 Aralık 2002'de hayatını kaybettiği suikastla ilgili açılan davada, tutuklu sanık kalmadı. Suikastla ilgili 20 yıl sonra hazırlanan iddianamenin ardından Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ikinci duruşmasında, tutuklu sanıklar Levent Göktaş, Nuri Gökhan Bozkır, Fikret Emek, Tarkan Mumcuoğlu, Aydın Köstem ve Enver Altaylı'nın tahliyesine karar verildi. 5 isim cezaevinden çıkarken, Altaylı başka bir dosyadan hükümlü olduğu için hapiste kalmaya devam edecek.
Tahliyelerle gündeme gelen Necip Hablemitoğlu suikastıyla ilgili açılan dava ve yaşanan gelişmeler, 10 maddede şöyle:
1- Hablemitoğlu suikasti
Ankara Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de, evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili çok sayıda iddia ortaya atıldı. En çok dile getirilen iddia, Hablemitoğlu'nun Alman vakıflarıyla ilgili yaptığı çalışmalar nedeniyle öldürüldüğüne yönelikti. Bir diğer iddiaya göre ise, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden bir gün önce Fethullah Gülen ve 72 kişi hakkında hazırladığı iddianamede, Gülen yapılanmasının bir silahlı terör örgütü olduğu ve Hablemitoğlu'nu da bu örgütün öldürdüğü yönündeydi.
2. Dava ne zaman açıldı?
Hablemitoğlu davası, suikastten tam 20 sene sonra 22 Kasım 2022'de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin kabulüyle açıldı. İddianamenin kabulünün ardından, Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması bu yıl 14 Şubat'taydı. İkinci duruşma ise 15 - 18 Mayıs tarihleri arasında görüldü.
3. Kimler yargılanıyor?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, FETÖ lideri Fethullah Gülen, örgüt yöneticileri Mustafa Özcan, Aydın Köstem, emekli istihbaratçı Enver Altaylı, eski özel kuvvetler mensubu Levent Göktaş, emekli askerler Fikret Emek, Tarkan Mumcuoğlu, ihraç asker Nuri Gökhan Bozkır, eski asker Mehmet Narin ve firari sanık Serhat Ilıcak'ın isimleri sanık listesinde yer alıyor.
4. Suçlamalar neler?
İddianamede, Fethullah Gülen, Mustafa Özcan, Aydın Köstem ve Enver Altaylı'ya "tasarlayarak öldürmeye azmettirme", Levent Göktaş, Tarkan Mumcuoğlu ve Fikret Emek'e "tasarlayarak öldürme", Nuri Gökhan Bozkır ve Serhat Ilıcak'a "tasarlayarak öldürmeye yardım" ve Mehmet Narin'e "suç örgütüne üye olmak" suçlamaları yönetildi.
5. Soruşturma nasıl başladı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Ocak 2022'de katıldığı bir televizyon programında, Ukrayna'da yaşayan ve ismi IŞİD'e silah satmakla anılan Nuri Gökhan Bozkır'ın Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından Türkiye'ye getirildiğini duyurdu. Erdoğan'ın sözlerinin ardından 8 Şubat 2022'de Nuri Gökhan Bozkır tutuklanarak cezaevine konuldu. Bozkır'ın ifadesinin alınmasıyla birlikte, Aydın Köstem ve Mehmet Narin de tutuklandı.
6. İkinci dalga operasyon ne zaman yapıldı?
Soruşturma sürerken, 2022 yılının haziran ayında ikinci dalga operasyon yapıldı. Bu operasyonda cinayetin tetikçisi olduğu ileri sürülen Tarkan Mumcuoğlu ve Fikret Emek tutuklandı. Hakkında gözaltı kararı olan Levent Göktaş ise, İstanbul'daki evine operasyon yapıldığı sırada firar etti. Göktaş'ın izine önce Antalya'da sonra da İstanbul'da rastlandı ama yakalanamadı.
7. Levent Göktaş nerede yakalandı?
Eski özel kuvvetler mensubu emekli albay Levent Göktaş, evine yapılan operasyon sırasında firar ettikten 3 ay sonra Bulgaristan'da yakalandı. Göktaş, iade işlemlerinin ardından 16 Aralık 2022'de Türkiye'ye getirildi ve tutuklanarak cezaevine konuldu.
8. Göktaş'a 'içeriden' bilgi mi sızdı?
Hablemitoğlu suikastiyle ilgili ikinci dalga operasyonda hakkında gözaltı kararı bulunan Levent Göktaş'ın evine baskın yapılıyor. Bu baskın sırasında Göktaş, aynı binada başka bir dairede bulunuyor. Göktaş'ın polislerin baskın yaptığı sırada binadan çıkabilmesi nedeniyle, operasyondan bir 'köstebek' olduğu iddia ediliyor.
Nuri Gökhan Bozkır'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'ye getirildiği duyurulmasının hemen öncesi ve sonrasında, Levent Göktaş'ın kendisine ait şirketleri çalışanlarına devretmesi de 'köstebek' iddiasını güçlendiriyor.
9. İddianamede suikast nasıl tarifleniyor?
Savcı Zafer Ergün tarafından hazırlanan iddianamede, suikastin işlendiği dönemde terör örgütü olarak anılmayan Gülen yapılanmasının faaliyetleriyle ilgili çalışma yürüten Hablemitoğlu'nun rahatsızlık yarattığı ve hedef haline geldiği belirtiliyor. İddianamede, sanıklardan Mustafa Özcan'ın, faaliyetleri nedeniyle Hablemitoğlu'nu durdurmaya çalıştığı ve bu nedenle eski istihbaratçı Enver Altaylı'yla görüştüğü ifade edilirken, Altaylı'nın da Levent Göktaş ve onun kurduğu suç örgütüne suikastın 'ihalesini' verdiği ileri sürülüyor.
10. Sanıklar nasıl serbest kaldı?
Nuri Gökhan Bozkır'ın Türkiye'ye getirilmesinden sonra alınan ifadesinden yola çıkarak başlatılan operasyonlardan sonra açılan davada tutuklanan sanıklar, "delil durumunun sanıklar lehine değişme" ihtimali nedeniyle tahliye edildi. Bozkır, davanın ilk duruşmasında MİT tarafından Türkiye'ye getirildikten sonra verdiği ifadenin işkence altında alındığını ileri sürdü. Suikastta tetiği çektiği iddia edilen Tarkan Mumcuoğlu ise, suikastın yaşandığı tarihte Kazakistan'da görevde olduğunu ileri sürüyordu. Tanık anlatımları da Mumcuoğlu'nu destekler nitelikteydi. "Delillerin sanıklar lehine değişme ihtimali" olduğuna hükmeden Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Mayıs'ta verdiği kararda, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)