10 yılda neler oldu: ArkeoAtlas yeniden yayın hayatında
Son sayısını 2012 yılında yayımlayan ArkeoAtlas Dergisi, 10 yılın ardından yeniden yayın hayatına başladı.
İZMİR - İlk olarak 2012 yılında yayımlanan ArkeoAtlas Dergisi 10 yılın ardından yeniden yayın hayatına başladı. Gelişen teknoloji, değişen kazı araştırma teknikleri, farklı bakış açılarının gelişmesi, çağdaş düşünce modellerini gündeme alan yeni nesillerle birlikte arkeoloji için zamanın artık çok daha hızlı aktığını belirten ArkeoAtlas, Haluk Sağlamtimur ve Mehmet Bezdan'ın editörlüğünde yeniden okurlarıyla buluştu.
Derginin editörleri tarafından yazılan giriş yazısında, ilk olarak 2002 yılında yayımlanan ArkeoAtlas'ın, başta arkeoloji dünyası olmak üzere arkeoloji, tarih ve coğrafyaya ilgi duyan okurlar için bir milat olduğu belirtilerek, aradan geçen 20 yılın arkeolojik bilginin yenilenme hızı göz önüne alındığında oldukça uzun bir süre olduğu kaydedildi.
'KAZI SAYISININ ARTTIĞI ANADOLU ARTIK DAHA DA ÖNEMLİ BİR KÜLTÜREL COĞRAFYA'
Değişen teknoloji ile artık kazı alanlarındaki geleneksel çalışmaların ötesine geçilerek DNA analizleriyle günümüzden on bin yıl önce yaşamış bireylerin akrabalık ilişkilerine, toplumsal yapılarına ve bugün tartışılan cinsiyetler arasındaki farklılaşmanın ne zaman oluştuğuna dair daha net bilgilere ulaşabilmenin mümkün olduğu belirtilen giriş yazısında, “Bulunduğumuz coğrafyanın etrafında uzun zamandır devam eden çatışma ve savaşlar düşünüldüğünde, kazı sayısının arttığı Anadolu, daha da önemli bir kültürel coğrafya olarak öne çıkıyor. Zira güneyimizdeki Irak ve Suriye'de uzun süredir arkeolojik bilgi akışının durduğunu söyleyebiliriz. Bölgede hayatın ne zaman normale döneceğini bilmiyoruz. Kısa vadede sağlıklı veri akışının sağlanacağı arkeolojik kazıların olması mümkün görünmüyor. Bu da bölge tarihini anlama noktasında Anadolu'daki kazıların önemini daha da artırıyor.” denildi.
'BİLGİLER 20 YILDA DAHA DA DERİNLEŞTİ'
Bu zaman ve felsefenin bir yansıması olan ArkeoAtlas'ın yeni sayısını Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerine ayırdıklarını da ifade eden editörler, bu sürece dair bilgilerin şüphesiz 20 yılda daha da derinleştiğini belirtti. Bu sayıda arkeologların yanı şıra birçok uzmanlık dalından farklı bakış açılarına sahip hem çok tecrübeli hem de genç kuşaktan bilim insanlarının çalışmalarına yer verildiğine de dikkat çeken editörler, son olarak şunları söyledi:
“20 yıl önce ülkemize bir arkeoloji dergisi kazandıran ArkeoAtlas ekibine, dergide emeği olan, katkı sunan yüzlerce kişiye de teşekkür ederiz. Ayrıca arkeoloji yayım çıkarma konusunda vizyon sahibi olan, bu yayının sizlere ulaşması için kararlı bir duruş sergileyen Doğan Burda Dergi’ye ve değerli yöneticilerine, ülkemizin dergicilik tarihinde bir kilometre taşı olan ve bu dergiyi beraber ete kemiğe büründürdüğümüz Atlas dergisinin değerli ekibine ve siz okurlarımıza teşekkürler.” (DUVAR)