101 yaşındaki eski direnişçi Nazilerin çaldığı tabloya 80 yıl sonra kavuştu

Nazilerin 1940'larda Hollanda'yı işgali sırasında çaldığı tablo sahiplerine kavuştu. 101 yaşındaki Charlotte Bischoff van Heemskerck, 80 yıl sonra tabloyla yeniden bir araya geldi.

Abone ol

DUVAR - Nazi Almanyası'nın İkinci Savaş dönemi Hollanda'ya saldırısına karşı direnişe katılan 101 yaşındaki Charlotte Bischoff van Heemskerck, Naziler tarafından çalınan aile yadigarı tabloyla 80 yıl sonra yeniden bir araya geldi. 

The Guardian'ın haberine göre, Hollandalı portre ressamı Caspar Netscher'in 1683 isimli tablosu, Londra'da broker şirketi Sotheby's tarafından 6 Temmuz'da açık artırmayla satışa çıkarılacak. Tablonun 30 ila 50 bin euro arasında alıcı bulması bekleniyor. 

1994 yılında 93 yaşında hayatını kaybeden ünlü Nazi direnişçisi Almanya Komünist Partili (KPD) Charlotte Bischoff ile aynı ismi taşıyan Bischoff van Heemskerck, Hollanda'nın Nazi işgaline karşı direnişe katılan bir Baptist aynı zamanda.  

BANKA KASASINDAN ÇALINDI

O dönem Arnhem kentinde çocuk hastanesinde müdür olan doktor babası Joan Hendrik Smidt van Gelder'in Nazilerin talimatlarına uymadığı için hedef alındığı ve tablonun korunması için kentteki bankanın kasasında muhafaza edildiğini anlatan Heemskerck, "Almanların gizli polisi babamı neredeyse tutukluyordu. Onu almaya geldiklerinde öylesine öfkelilerdi ki. Gece yola çıkmak zorunda kaldık" dedi.

TABLONUN YOLCULUĞU

Tablonun ise 80 yıl sonra Heemskerck'e ulaşana dek uzun bir serüveni oluyor. Nazi Almanyası'nın 1940 Hollanda işgali sırasında banka kasasında ele geçirilen tablo ilk kez 1950'lerde Düsseldorf'ta bir galeride ortaya çıkıyor. 1969'da Amsterdam'da açık artırmaya çıkarılıyor ve 1971'de Almanya'da bir özel koleksiyoncu tarafından satın alınıyor. Londralı sanat eserleri dedektifleri ise nihayet tablonun Heemskerck'e iade edilmesini geçen yıl sağlayabiliyor.

Tabloyla 80 yıl sonra yeniden kavuştuğunda duygusal anlar yaşayan Heemskerck, "Şaşkınım" tepkisi verdi. 1969 yılında babasını kaybeden Heemskerck, “Geri döndüğü için çok mutlu olurdu” dedi. (DIŞ HABERLER)