11 bin kişiye tahliye yolu açıldı

Antalya 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, Bylock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle 23 Kasım'da tutuklanan H.D.'yi tahliye etti. Mahkeme kararında, IP numarası 137'yle biten, 6 Eylül 2014 ile 6 Ekim 2014 tarihleri arasındaki ByLock kayıtlarının müzik ve kıble bulma programı olduğunu, araştırmak için bağlantı kurulduğunu, başka yan delil yok ise tek başına 'FETÖ/PDY' üyeliği suçunun ispatı sayılamayacağına hükmetti. Bu durumda 11 bin kişi olduğu ve mahkemelerden tahliyelerin çıkmaya başladığı belirtiliyor.

Abone ol

DUVAR - Antalya'da 'kıble bul' uygulamasına ve çeşitli müzik sitelerine giriş yapanların Bylock kullanıcısı olarak görünmesi sonrası gerçekleşen tutuklamalarla ilgili tahliye kararları çıkmaya başladı.

ByLock üzerinden Antalya'da avukat Ali Aktaş'ın yaptığı araştırmalar sonunda, başka uygulamaları indiren veya kullananların da bu programla ilişkilendirildiği belirlendi. ‘Freezy’ ve ‘kıble pusulası’ uygulamalarını 2014 yılının ağustos, eylül ve ekim aylarında kullanan ve bu yüzden Bylock programını da kullanmış gibi gözüken yaklaşık 11 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.

'KIBLE BUL' KARARI KAYITLARA GEÇTİ

Antalya 1'inci Sulh Ceza Hakimliği, 'FETÖ/PDY'ye üye olmak' suçundan 23 Kasım günü tutuklanan H.D.'nin, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü'nden gelen bildirime göre IP numarası 137'yle biten, 6 Eylül 2014 ile 6 Ekim 2014 tarihleri arasındaki Bylock kayıtlarının müzik ve kıble bulma programı olduğu, araştırmak için bağlantı kurulduğu, başka yan delil yok ise tek başına FETÖ/PDY üyeliği suçunun ispatı olmadığı gerekçesiyle adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

2014'ÜN 3 AYINDA GERÇEKLEŞMİŞ

Avukat Ali Aktaş, ‘Freezy’, ‘kıble pusulası’, ‘namaz vakitleri TR’ gibi uygulamaları 2014'ün ağustos, eylül ve ekim aylarında kullanan kişilerin IP'lerinin gömülü reklamlarla Bylock programına yönlendirildiğini ve bu kişilerin söz konusu uygulamaları her açtıklarında sanki Bylock kullanıyormuş gibi BTK verilerine düştüğünü anlattı. Türkiye genelinde böyle 10- 11 bin civarında mağdur olduğunu tahmin ettiklerini belirten Aktaş, konuyla ilgili yaptıkları teknik çalışmayı Ankara'da yetkililere sunduklarını ve aslında 'FETÖ' ile hiçbir alakası olmamasına rağmen tuzak programları kullanmaları nedeniyle Bylocku kullanmış gibi gözükenlerle ilgili gerekli teknik çalışmaların tamamlandığını söyledi.

'YARGI KAOSU İÇİN TUZAK KURMUŞLAR'

Antalya ile Türkiye'nin birçok ilinde böyle kullanımlar nedeniyle tutuklu kişilerle ilgili son 2 haftadır mahkemeler tarafından tahliye kararları çıkmaya başladığını kaydeden Aktaş, şunları söyledi: “Bu durumdan haberdar olan hakimler ve heyetler, tahliye kararları vermeye başladı. Bu kişiler, aslında fiili Bylock kullanıcıları değil. 2014 yılındaki 3 aylık dönemde Bylock IP'sine yönlendirmeler yapılarak, bir kumpas kurulmuş. Söz konusu uygulamalara giren kişiler için BTK verilerine kayıt bırakıyor ve Bylock kullanmış gibi gözüküyor. Byyocku yapan mühendislere ait bu uygulamalarla aslında FETÖ ile hiç alakası olmayan insanları da ByLock kullanıyormuş gibi göstererek, ileride ortaya çıkabilecek bir yargılama durumunda yargı kaosu ortaya çıkarmayı planlamışlar. Bu yargı kaosundan da kendileri aklanarak, çıksın; plan bu. Bu tuzak, ortaya çıkarıldı."

(ANTALYA-DHA)