110 bakanlık hükümet tartışma yarattı

Afrika ülkesi Gana, bakan sayısının 110'a çıkarılmasını tartışıyor. Devlet başkanı bu sayının kalkınma için gerekli olduğunu savundu; muhalefet yolsuzluğun artmasından endişeli.

Abone ol

DUVAR - 27 milyonluk nüfusu olan Afrika ülkesi Gana'da devlet başkanının bakan sayısını 110'a çıkarması tartışma yarattı. Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo bu kadar çok sayıda bakanın 'ülkenin kalkınması için gerekli olduğunu' savunsa da, sivil toplum kuruluşları "Böylesine devasa bir bürokrasi yolsuzluk ihtimalini artıracak" tepkisini gösterdi.

'Gereksiz harcamaları kısma' vaadiyle iktidara gelen Akufo-Addo, 110 bakana yönelik eleştirilere karşı, "İnsanların bu büyük hükümetin maliyeti nedeniyle endişeli olduğunu biliyorum. Fakat bu, ülkenin hızla dönüştürülmesi için gerekli bir yatırım" savunması yaptı. Ancak Akufo-Addo "Tatil yapmaya değil, çalışmaya geliyorlar" dese de, muhalefet tepkili.

Muhalefetteki Ulusal Demokratik Kongre (NDC) partisinin lideri Haruna İddrisu, devlet başkanı için "Başkan değil, siyasetçi olduğunu gösterdi" yorumunu yaptı. OccupyGhana adlı sivil toplum kuruluşu ise açık bir mektup yayımlayarak, "Gana, mevcut ekonomik durumuyla 110 bakanı karşılayabilir mi? Böylesine devasa bir bürokrasi yaratarak yolsuz siyasetçilerin artması ihtimalini artırmadık mı?" diye sordu.

Yeni atamalarla, bazı bakanlıklarda en az dört bakan yardımcısı görev yapacak. Ülkede üst düzey bürokratlara yaklaşık 10 bin TL maaşın yanı sıra iki araba, bedava yakıt, bir ev, kişisel koruma ve bazı hizmetlerden ücretsiz yararlanma hakkı veriliyor. Altın, kakao ve yağ ihraç eden Gana Afrika'nın en hareketli ekonomilerinden birine sahip olsa da, 2014'ten bu yana büyüme ciddi oranda yavaşlamış durumda. (Dış Haberler)