116 kilometre gidip dostlarını besliyor
Hayvansever İsmail Özen, arkadaşları İbrahim Biral ve Arif Öztürk ile sahipsiz hayvanları beslemek için onlarca kilometrelerce yol kat ediyor. Samsun'un Canik ilçesinde bir dağ başına dönüşümlü olarak giden hayvanseverlerin talepleri karşılanmıyor. Köpeklerin çalındığını ve öldürüldüğünü, faillerinin de bulunamadığını anlatan İsmail Özen, Canik'te belediye ve kaymakamlığın Mobese kamerası bile takmadığını söylüyor. Samsun’un Terme ilçesinde ikamet eden fakat 3 gün de bir Samsun'un Canik ilçesinde Yılanlı Dere mevkiine gelerek Can dostlar köpekleri ve kedileri besleyerek tekrar geriye evi Terme'ye geri dönüyor. Bu işlemi 3 arkadaş dönüşümlü olarak yaptıklarını söylüyor İsmail Özen adındaki can dostların koruyucu meleği. İsmail Özen, İbrahim Biral ve Arif Öztürk arkadaşlar birer gün arayla Samsun’un Canik ilçesindeki sokak hayvanlarını besleyip evlerine dönüyorlar.
Mehmet Rebii Özdemir
SAMSUN - Samsun'un Canik ilçesinde Yılanlı Dere mevkiindeki hayvanların gün aşırı bakımlarını yapmak ve yemek-içecek ihtiyaçlarını karşılamayı gönüllü olarak görev edinmiş olan İsmail Özen, İbrahim Biral ve Arif Öztürk, birer gün arayla mama kumbarasına gelen mamaları alıp dağın başındaki köpek ve kedileri besliyorlar. Bu üçlü arasındaki en ilginç hikaye ise İsmail Özen'e ait. Samsun Terme'de yaşayan Özen, sahipsiz hayvanları beslemek için gidiş-geliş toplam 116 kilometre yol kat ediyor. Diğer günlerde ise İbrahim Biral ve Arif Öztürk bu görevi yerine getiriyorlar.
'BELEDİYELERİN TERK ETTİKLERİ DOSTLARI BESLİYORUZ'
Bölgede birçok farklı yerde sahipsiz hayvanları besleyen İsmail Özen, hayvanseverlik hikayesini ve yetkili belediye ve kaymakamlıktan isteklerini şöyle anlattı:
"Sokakta, ormanda, çöplüklerdeki can dostlarımıza, hepsine yetişebilmek, hepimizin ortak derdi. Ama her yere bir paket mama gönderebilmek herkes için mümkün olmayabiliyor. Yüz binlerce hayvanseverin kullanmış olduğu mama kumbarası sisteminde ister bir kilo isterseniz daha fazla mama desteği yapabilirsiniz. Yaptığınız mama destekleri mama kumbarasında birikiyor, kuru mamalar 15 kilo (yani bir paket), konserveler ise 24 adet olunca bizlere ücretsiz kargo ile gönderiliyor. Bizler de sizler adına sokakta, ormanda, çöplüklerde belediyeler tarafından terk edilen can dostlarımızı beslemeye çalışıyoruz. Besleme bölgem birkaç noktadan oluşuyor.
'ORDU'YA GİDEMESEM DE DESTEK YOLLUYORUM'
Terme ilçe merkezindeki canları beslemeye çalışıyorum. 23 Haziran 2019 Pazar gününden beri Samsun Terme'den yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve kapatılan Ordu Ünye çöplüğündeki canları, hayvanseverlerin mama kumbarasına yapmış olduğu desteklerle beslemeye çalışıyorum. Terme'de ikamet ettiğimden, pandemiden dolayı kapatılan Ordu Ünye çöplüğüne gidemiyorum ama Ünye'deki hayvansever arkadaşlara kumbarama mama bağışı geldiği zaman mama desteği gönderiyorum.
'BELEDİYEDEN DESTEK ALAMADIK'
Yaklaşık 2 aydır da Samsun Canik ve İlkadım'da ormana terk edilen canları beslemeye çalışan İbrahim Biral ve Arif Öztürk ağabeyler ile beraber besleme yapmaya çalışıyoruz. Maalesef Samsun Canik bölgesindeki can dostlarımız için belediyeden hiçbir destek alamadık.
'KÖPEKLER VURULUYOR, FAİLLERİ YOK'
Besleme bölgemizde son üç ayda üç tane köpeğimiz katiller tarafından vuruldu. Ve maalesef failleri bulunamadı. Besleme bölgemizden yavru köpek olsun, yetişkin köpek olsun birileri tarafından çalınıyor. 2 hafta önce besleme bölgemizdeki kaybolan köpeklerimizi aramak için savcılıktan aldığımız arama kararı ile gittiğimiz metruk evin kapısı polis tarafından kırıldı. İçeri girdiğimizde bir köpeği ölü bulduk, diğerini ise son anda kurtardık. Bizler de hem katiller tarafından vurulmasın hem de bu tür olaylar yaşanmasın diye birkaç noktaya Mobese kamerası istedik ama maalesef ne Canik Kaymakamlığı ne de Canik Belediyesi taleplerimizi karşıladı.
Yüzlerce köpeğin olduğu alanda sadece hayvanseverlerin yapmış olduğu kulübeler var. Belediyelerden bir tane bile kulübe desteği alamadık. Besleme bölgesinin önü keskin virajlı bir yol olduğundan, buraya okulların önlerinde çocuklarımızın güvenliği için bulunan hız düşürücü kasislerden istedik ama yapılmadı. Ve en önemlisi besleme bölgemizdeki belediyenin (Canik Belediyesi'nin) kısırlaştırma ve tedavi merkezi yok. Yerel yöneticilerimiz bu hususta bir an önce ellerini taşın altına koymalılar." (DUVAR)