12 bira mı, aşı mı?

Evlere kapanıp aşıyı beklerken günde 12 şişe birayla başlayan modern aşının hikâyesi...

DUVAR - Türk Dil Kurumu’na göre aşının tanımı şöyle: “Birtakım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için vücuda verilen, o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik”... Bu tanımı biraz daha detaylandıran Sağlık Bakanlığı’na göre ise; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik ürünlere aşı deniyor.

Her ne kadar çok uzun yıllardır aşı üzerine çok düşünmesek de artık gündemimizin birinci sırasında geliyor. “Covid-19 aşısı üretilecek mi?” ya da “Ne zaman üretilecek?” gibi tartışmalar yerini tam da, “Hangi aşı daha etkili?” sorusuna bırakmışken yeni bir gündemimiz oldu. Milyonlarca kişi sıranın ne zaman kendisine geleceğini merak ederken 'aşı tedariğinde sıkıntı olduğu' açıklandı. İlk aşısını olan 13 milyon 702 bin 971 kişiden sadece 9 milyon 82 bin 936 kişiye ikinci doz uygulanmışken... Gerçi cumhurbaşkanına daha sonra 'sorun yok' dedi. Hatta “eylül ekim gibi yerli aşı üretimine geçileceğini” söyledi. Peki, bu toprakların korona virüsü salgını öncesinde aşıyla imtihanı nasıldı? Tarihimizde hangi salgınlarla nasıl baş edildi? Türkiye’de hiç aşı üretildi mi? İşte bu soruların yanıtları için hep birlikte aşı tarihine yolculuğa çıkıyoruz.

Haberin Devamı
Sahibinden 'kaplamalı' oto: Değeri düşmesin diye 60 bin TL masraf Stratonikeia'da 2 bin 250 yıllık kanalizasyon bulundu... Trio ekibi Galatasaray maçını yorumladı: 'En ufak şüphe yok' Eski hakemlerden net yorum: Fenerbahçe'nin kazandığı penaltı doğru mu? İtalya ve Fransa'da kadınlar erkek şiddetine karşı sokakta Günün spor manşetleri: 'Fener'de gövde gösterisi, Aslan'dan altın gol'