'12 Eylül’de Cezaevlerinde Yaratıcılık ve Direniş' okurla buluştu

Namık Kemal Cibaroğlu imzalı '12 Eylül’de Cezaevlerinde Yaratıcılık ve Direniş', Klaros Yayınları tarafından yayımlandı.

Abone ol

DUVAR - Namık Kemal Cibaroğlu’nun '12 Eylül Cezaevlerinde Yaratıcılık ve Direniş' kitabı Klaros Yayınları’ndan çıktı. Kitap, cezaevi tutsaklarının yokluktan varlık çıkartan yaratıcı ürünlerine ve direniş yöntemlerine odaklanıyor.

12 Eylül döneminde cezaevlerinde üretilen eserler, “direnmenin estetiği” denilebilecek farklı ve değişik sanatsal etkinlikler kapsamında da düşünülebilen bir kendini var etme ve var oluş mücadelesinin örneklerini sunuyor. Farklı iletişim yöntemleri olarak, “havaya yazı yazmak”, “tık tık” haberleşme ağı ve daha birçok teknik, yoksunluktan bir var oluş ve kendini var kılma biçimi olarak da tarihe, direniş tarihine kaydediliyor. 

Kitabın arka kapağında yer alan ifadeler şöyle:

"Bilinir ki, bir oyunun dramatik yapısı esinlenilen bir heyecanla ortaya çıkar. Bir olay, bir bakış, bir tutum, bir davranış, bir söz, bir duygu, bir düşünce, bir görüntü, bir tinsel durum esin kaynağı olabilir. Devrimci tutsaklar ise, yaşadıkları ya da tanık oldukları dönem ve koşullar düşünüldüğünde bir değil, binlerce esin kaynağına sahiptirler. Dört bir yanları dramatik durum ve gelişmelerle sarılı olan tutsaklar açısından, 'esin beklemek' sözcüğü sadece espri malzemesi olarak kullanılabilir. 'Ne bekliyorsun?', 'Esin!', 'Ben de otobüs bekliyorsun sandım!' Bu kadar... Onlar sadece hangi esin kaynağını oyunlaştıracaklarını tartışmıştır." (KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)