12. Karaburun Bilim Kongresi başlıyor: Ekim Devrimi'nin 100. yılı

Karaburun Bilim Kongresi'nin 12'ncisi 6-10 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 12. Karaburun Bilim Kongresi'nde ana tema 100. yılı sebebiyle Ekim Devrimi etrafında belirlendi.

Abone ol

İZMİR - Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen Bilim Kongresi, yarın başlıyor. Kongrenin ana teması Ekim Devrimi'nin 100. yılı nedeniyle "17'den 17'ye..." olarak belirledi. 6-10 Eylül arasında yapılacak kongrede Kapital'in basımının 150. yılı nedeniyle "Marx ve Kapital" gündemi de ele alınacak.

On ikincisi gerçekleştirilecek olan Karaburun Bilim Kongresi, 6 Eylül Çarşamba günü balıyor. Tarımda Değişimler ve Direnişler başlıklı oturum ile başlayacak. Düzenleme kurulu üyesi Onur Hamzaoğlu’nun yapacağı açılış konuşmasının ardından gerçekleşecek ve Sungur Savran, Murat Sevinç, Şebnem Korur Fincancı ve Korkut Boratav’ın konuşmacı olduğu açılış oturumunda ülkemizde ve dünyada son yıllarda yaşanan dönüşüme dair görüşler paylaşılacak.

100 KONUŞMA YAPILACAK

Bu sene “...17’den 17’ye...” teması ile gerçekleşeceği ilan edilen kongrede 5 gün boyunca toplam yirmi oturumda yaklaşık yüz konuşma yapılacak. Ekim Devrimi’nin yüzüncü yılının ve Akademiye yönelik ihraçların odağa alındığı 12. Karaburun Bilim Kongresi, savaşlardan mülteci meselesine, doğadan sanata, faşizmden güncel siyasete, akademinin mevcut durumundan alternatif akademilere kadar pek çok konunun ele alınacağı oturumlar gerçekleştirilecek. Kongre, 10 Eylül Pazar günü ‘’bugün yaratılan korku ortamının nasıl aşındırılabileceği’’ üzerine konuşmaların yer alacağı Kapanış Oturumu ile sona erecek. Oturum başkanlığını Ertuğrul Mavioğlu’nun yapacağı oturumun konuşmacıları İlker Küçükparlak, Melek Göregenli, Sevilay Çelenk, Cenk Yiğiter ve Veli Saçılık olacak.

KHK’lar ile üniversitelerinden uzaklaştırılan pek çok akademisyenin konuşmacı olarak yer alacağı kongrede yapılacak bazı oturumlar şöyle: ‘Cami, Siyaset ve Toplumsal Değişme’, ‘Gündelik Siyaset ve Devlette Dönüşüm’, ‘150. Yılında Kapital, Tasfiye Olan Ne? Kalan Ne? Dünyada ve Türkiye’de Üniversiteler ve Alternatifleri”: Akademide Çöküşe Karşı Umut ve Somut Ütopyalar’, ‘Sokağın Bilgisi: Dayanışma Akademileri’, ‘OHAL’de Bir Manevra: “Sokak Akademisi”’, ‘Ekim Devriminin Sınıf Kompozisyonu ve Örgütlenmesi’, “Faşizme İnat, Yaşasın Hayat”, ‘Grundrisse’den Kapital’e Marx’ın Yolu’, ‘Mülteci Meselesi: Birlikte Yaşamak’ ve geçtiğimiz aralık ayında vefat eden Prof. Dr. Ertan Yılmaz anısına düzenlenen ‘Devrimde Sanat, Sanatta Devrim’ adlı oturum.

Sosyal medyada #Karaburun2017 etiketiyle paylaşılacak olan kongrenin programının ayrıntılarına www.kongrekaraburun.org adresinden ulaşmak mümkün.