12 kedi, 1 köpek, 1 kuş: Kurtarılmak için valilik iznini bekliyorlar

Diyar Galeria İş Merkezi’nde ayakta kalan bloklarda mahsur kalan 14 hayvan günlerdir aç, susuz kurtarılmayı bekliyor. Gönüllüler valiliğin vereceği bir izinle hayvanları kurtarabileceklerini söylüyor.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Yenişehir İlçesi Elazığ Caddesi üzerinde 4 bloklu Diyar Galeria İş Merkezi’nin yıkılmayan iki bloğunda mahsur kalan 12 kedi, 1 köpek ve 1 kuş depremin üzerinden 15 geçmesine rağmen kurtarılmayı bekliyor. Arama kurtarma çalışmaların son verildiği iş merkezinde, devletin hiçbir kurumu hayvanlar için harekete geçmezken, gönüllüler bürokrasiyi aşamıyor

‘ÖNCE İNSANLARI KURTARACAKLARINI SÖYLEDİLER’

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, Galeria İş Merkezi’nin ayakta kalan A Bloğunda mahsur kalan kedisinin kurtarılması için mücadele veren Erol Yaman, “İlk günden şimdiye kadar her türlü girişimimiz oldu. Bize sadece binaya girilemeyeceğini, önce insanları kurtaracaklarını söylediler. Bizi oyalıyorlar. Bu hayvanları binaya hasar vermeyecek bir şekilde kurtaralım dedik. Bize müsaade etmediler. Hala da hayvanlarımızın akıbetinden haberimiz yok. Sürekli idari engellemelerle karşılaşıyoruz” dedi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ ENGEL BİR İZİN’

Girişimde bulundukları tüm kurumların kendilerini oyaladıklarını ve umursamadıklarını belirten Hayvan Hakları Savunucusu Nilay Yılmaz da “Biz vinç kiralayıp hayvanları kurtaralım dedik. Emniyet ‘izin yok’ diye engelledi. Az önce Valinin özel kalemiyle görüştüm. AFAD’a tekrar bildirdiklerini söylediler. AFAD’ı arıyoruz, ‘merdivenimiz yok’ diyorlar. Önümüzdeki engel bir izin. Eğer valilik bize özel izin verirse, hayvanları pencereye yanaşarak kurtarabiliriz” diye belirtti.

‘YETKİLİ BULAMIYORUZ’

Mahsur kalan hayvanların açlık ve susuzlukla yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Amed Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Leyla Naz Eren ise, “İlk başta bize ‘Enkaz kaldırıldıktan sonra hayvanların tahliyesine izin verilecek’ dediler. Ardından görüşmeler sonucu AFAD İl Müdürü İlhami Çakmak tarafından  ‘Hayvanların tahliyesine izin vermeyeceğiz. Çok riskli buluyoruz. Hiçbir insanın hayatını tehlikeye atamayız. Binaya en küçük darbe yıkılmasına sebep olabilir’ bilgisi verildi. Yetkili bulamıyoruz, herkes birbirine yönlendiriyor. Kısır döngü içerisinde sürekli dolanıp durduk” diye konuştu.

‘HAYVANA MAL MUAMELESİ YAPIYORLAR

Yetkililere, “İçeride tek bir insan olsaydı, yine girişlere izin verilmeyecek miydi?” sorusuna “Hayır, böyle bir durumda kurtarma çalışması yapılacaktı” cevabını aldıklarını kaydeden Eren, “Buradan hayvan hayatının ne denli yok sayıldığını görebiliyoruz. Hayvana mal muamelesi yapıyorlar. ‘İnsanlar eşyalarını da alamadılar, ziynet eşyalarını da içerde bıraktılar. Biz şimdi kedi-köpeğe izin verirsek o insanlar da girip kuyumunu almak isteyecek’ dendi bize. Burada karşılaştığımız en büyük sorun hayvanların bir yaşam hakkının olmaması, yok sayılması” ifadelerini kullandı.

Enkaz altındaki ya da hasarlı binalardaki hayvanların kurtarılmasına yönelik çalışmaların yürütülmemesine tepki gösteren Eren, sözlerini şöyle tamamladı: “Sıkıntılardan biri de AFAD’ın hayvan kurtarma birimi oluşturulmamış. Deprem ülkesinde yaşıyoruz, sık sık depremler oluyor ama buna rağmen hala AFAD’ta hayvan için bir birim kurulmuş değil. Ayrıca bir birimin olması gerekiyordu. Yaşam hakkının hayvanlar için yok sayılması, böyle bir felakette bile bazı yaşamların, insanlar nezdinde daha değersiz olması bizleri çok üzdü.” (HABER MERKEZİ)