12 kişi ölmüştü: 'Asli kusurlu' müteahhide 1 yıl 3 ay 22 günde tahliye

6 Şubat depremlerinde Adıyaman'da yıkılan Burak Yapı Sitesi 12 kişiye mezar oldu. Bilirkişi raporunda müteahhit Kazım Oğuz'un asli kusurlu olduğu belirtildi. Kazım Oğuz, tahliye edildi.

Abone ol

DUVAR - Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri sırasında, Adıyaman'ın Merkez İlçesi Yeni Mahallesi'nde bulunan Burak Yapı Sitesi'nin yıkılan A bloğunda 11 kişi, ağır hasar alan B bloğunda ise 1 kişi yaşamını yitirdi. Adıyaman Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameyle aralarında müteahhit Kazım Oğuz'un da bulunduğu 9 kişiye dava açıldı. 

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava kapsamında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden bilirkişi raporu hazırlaması talep edildi. Raporda yapıdaki eksiklikler tek tek anlatıldı ve proje aşamasında görev alan statik proje müellifi, yapı denetim firma yetkilileri, statik proje denetçisi ve belediyenin ilgili biriminde yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişiler, yapım aşamasında görev alan yapım sorumlusu müteahhit, şantiye şefi, yapı denetim firma yetkilileri, statik uygulama denetçisi, uygulama denetçisi ve kontrol elemanının 'asli kusurlu' olduğu belirtildi. Belediye yapı kontrol biriminde görevli personelin ise 'tali kusurlu' olduğu kaydedildi.

İKİ ŞÜPHELİ FİRARDA, SADECE BİR TTUTUKLU KALDI

Anka'nın haberine göre 20 Şubat 2023'te tutuklanan Kazım Oğuz, 11 Haziran'da görülen ikinci duruşmada tutuklu bulunduğu süre göz önüne alınarak 1 yıl 3 ay 22 gün sonra tahliye edildi.

Dosya kapsamında şantiye şefi Metin Bekir Sarıkaya ve yapı denetim yetkilisi Yusuf Kızılet firari, yapı denetim yetkilisi, statik proje ve uygulama denetçisi Serdar Selçuk Aygül tutuklu bulunuyor. Diğer 5 sanıkta tutuksuz yargılanıyor.

'CEZA DEĞİL MÜKAFAT VERİLDİ'

Yıkılan binada amcası Hıdır, yengesi Sakine ve kuzeni Mahir Yol'u kaybeden İlyas Yol, tahliye tkararına şöyle tepki gösterdi:

"Bu ülkede insan hayatının ne kadar ucuz olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Dosya kapsamında onlarca kişinin ölümüne sebep olmuş ve bu hususta bilirkişi raporuyla asli kusurlu bulunmuş sanıkların bir yıl gibi gülünç bir süreyle tutuklu kaldıktan sonra tahliye olmaları değil cezalandırmak mükâfatlandırmaya dönüşmüştür. Görmüş bulunduk ki ülkede kamuoyuna mal olmuş birkaç dava haricinde hiçbir dosyada adalet yerini bulmayacaktır. Kısacası ölen öldüğüyle kaldı geriye kalanlara da hasretlik."

(ANKA HABER AJANSI)