1,2 milyon doz çocuk felci aşısı Gazze'de: 'İnsani ara' nasıl işleyecek?

Dünya Sağlık Örgütü temsilcisi Peeperkorn, 1 Eylül'de çocuk felci aşılaması için saldırı ve çatışmalara ara verme kararı alınan Gazze Şeridi'ne 400 bin doz aşının daha gönderildiğini açıkladı.

Abone ol

DUVAR - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocuk felci virüsünün yayılması üzerine İsrail'in saldırısı altındaki Gazze Şeridi'nde uygulanacak 'insani ara' kararı sonrası açıklamada bulundu. DSÖ'nün işgal altındaki Filistin topraklarından sorumlu temsilcisi Rik Peeperkorn, konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, halihazırda 1,2 milyon çocuk felci aşısının Gazze Şeridi'ne iletildiğini, 400 bin ilave dozun da yolda olduğunu açıkladı. 1 Eylül'den itibaren Gazze Şeridi'nde 640 binden fazla çocuğun aşılanması hedefleniyor. 

'İHTİYAÇ DUYULURSA BİR GÜN DAHA UZATILABİLİR'

DSÖ, dün İsrail'in Gazze'de çocuk felci aşısının yapılabilmesi için çatışmalara 'insani ara' vermeyi kabul ettiğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri 23 Ağustos'ta, Gazze'de çocuk felci hastalığına yakalanan 10 aylık bir bebeğin kısmen felç geçirdiğini duyurmuştu. 

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, 1 Eylül Pazar günü başlaması planlanan aşı programının Gazze Şeridi'nin merkezinde, güneyinde ve kuzeyinde olmak üzere üç ayrı aşamada yürütülmesi planlanıyor. Program kapsamında çatışmaların üç gün boyunca yerel saatle 06:00 ve 15:00 arasında durması bekleniyor. DSÖ temsilcisi Dr. Rik Peeperkorn, ihtiyaç duyulması halinde programın bir gün daha da uzatılabileceğini belirtti.

'AŞILAMA İÇİN 2 BİNDEN FAZLA PERSONELE EĞİTİM VERİLDİ'

Aşılama programı BM personeli ve diğer yerel sağlık çalışanları tarafından yürütülecek. Aşılama için eğitim verilen personel sayısının 2 binden fazla olduğu aktarıldı. Dünya Sağlık Örgütü, söz konusu programla Gazze Şeridi'nde çocuk felcinin yayılmasını durdurmak için gerekli olan yüzde 90 aşılama oranına ulaşmayı hedefliyor.

ÇOCUK FELCİ NEDİR? GAZZE'DE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Çocuk felci bulaşıcılığı yüksek bir hastalık ve genellikle kanalizasyon ve kirli suyla yayılıyor. 5 yaşın altındaki çocukları etkileyen hastalık, vücutta şekil bozukluğu ve felçle sonuçlanabiliyor. Hastalık ölümcül olabiliyor. DSÖ, 16 Temmuz 2024'te alınan atık su test sonuçlarına göre, 23 Haziran 2024'te Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus ve Deyr El Balah sahalarından toplanan altı numunede çocuk felci tespit edildiğini aktarmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de ve işgal altındaki Batı Şeria'da aşılama oranlarının çatışmadan önce ideal düzeyde olduğunu belirtiyor. Buna göre, 2022'de çocuk felci aşılama oranının yüzde 99 olduğu ancak geçen sene yüzde 89'a gerilediği tahmin ediliyor.

AİLELERİNDEN 'REHİNELERİ DE AŞILAYIN' ÇAĞRISI 

İsrail ordusu temmuz ayından itibaren askerini hastalığa karşı aşıladığını açıklamıştı. Hamas yetkili Basem Naim, Reuters haber ajansına, Gazze Şeridi'nde 650 bin Filistinli çocuğu koruyacak bu programın güvenli bir şekilde yürütülmesi için uluslararası örgütlerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu üç günlük duraksamaların 'ateşkes olmadığını' belirtti. İsrailli rehine aileleri, Gazze'de tutulan rehinelerin de aşılama programına dahil edilmesi çağrısında bulundu.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği ve yaklaşık 1200 kişinin öldüğü, 251 kişinin rehin alındığı saldırının ardından Gazze'ye saldırı başlattı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'nın her gün güncellediği verilere göre, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 40 bin 530'dan fazla Filistinli öldü.

(ALINTI)