12 yıl sonra ilk: Güney Kore Devlet Başkanı Yoon, Japonya'da
Güney Kore ve Japonya arasında, 12 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret gerçekleşti. Görüşmeye saatler kala, Kuzey Kore kıtalararası balistik füze fırlattı.
DUVAR - Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 12 yıl aradan sonra devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret için eşi Kim Keon-hee ile Japonya'ya gitti. Yoon, Japonya'ya iki günlük resmi ziyareti kapsamında Tokyo'daki zirvede Japonya Başbakanı Kişida Fumio ile bir araya geldi.
AA'nın aktardığına göre iki liderin görüşmesi öncesi Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, Japonya'nın, Güney Kore'ye bazı ürünlerin ihracatına getirdiği kısıtlamaların kaldırılması ve buna karşılık Güney Kore'nin, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdindeki şikayetini geri çekeceği konusunda anlaşma sağlandığı belirtildi.
KUZEY KORE'DEN GÖRÜŞME ÖNCESİ FÜZE DENEMESİ
Öte yandan Güney Kore, Kuzey Kore'nin Japon Denizi (Doğu Denizi) yönüne uzun menzilli balistik füze fırlattığını bildirdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, uzun menzilli balistik füzenin, başkent Pyongyang yakınlarındaki Sunan bölgesinden yerel saatle 07.10'da yapıldığını açıkladı. Japonya Savunma Bakanlığı, havada 1000 kilometre seyreden füzenin, 6 bin kilometre irtifaya ulaşarak, yerel saatle 08.20'de Japon münhasır ekonomik bölgesinin dışına düştüğünü teyit etti. Füzenin, kuzeydeki Hokkaido'nun batı kıyısındaki Oşima-Oşima adasının 200 kilometre batısına düştüğü ve söz konusu bölgede seyir halindeki unsurlarda hasar oluşmadığı bildirildi.
Denemenin, ABD'nin Doğu Asya'daki müttefikleri Güney Kore ve Japonya'nın liderlerinin, Tokyo'da gerçekleştireceği zirvenin sabahında yapılması dikkati çekti.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio, füze denemesi sonrası, Japonya'nın, bölgesel barış ve istikrar için müttefikleriyle daha yakından çalışmayı sürdüreceğini söyledi. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, Ulusal Güvenlik Konseyini toplantısı sonrası açıklamasında, "Pyonyang yönetiminin pervasız provokasyonlarının bedelini ödeyeceğini" belirtti.
ABD'DEN TEPKİ: GEREKSİZ YERE GERİLMİ TIRMANDIRIYOR
Washington yönetimi ise, Güney Kore ve Japonya liderlerinin Tokyo'da bir araya gelecekleri zirveden saatler önce Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze (ICBM) fırlatmasını kınadı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, yaptığı açıklamada, "ABD INDOPACOM (ABD Hint-Pasifik Kuvvetleri), ABD personeli, toprakları veya müttefiklerimiz için acil bir tehdit oluşturmadığını değerlendirmiş olsa da bu fırlatma gereksiz yere gerilimi artırıyor ve bölgedeki güvenlik durumunu istikrarsızlaştırma riski taşıyor" dedi.
Ne olmuştu?
Yoon'un Tokyo'daki zirveye katılımıyla 12 yıl ara verilen karşılıklı ziyaretler tekrar başladı. Tokyo'daki zirvenin, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde 'dönüm noktası' olacağı, zirve vesilesiyle 'hassas sorunların aşılmaya çalışılmasının' yanı sıra ekonomi, güvenlik ve diğer alanlardaki işbirliğinin güçlendirilmesinin de amaçlandığı ifade ediliyor.
Japonya Başbakanı Kişida Fumio da Yoon'un ziyaretinin duyurulmasının ardından Tokyo-Seul ilişkilerini geliştirmeye kararlı olduklarını açıklamıştı. Ziyaret planının, iki ülkenin hassas sorunlarından kabul edilen "savaş dönemi işçi tazminatlarına" yönelik Güney Kore'nin yeni önerisini duyurmasından sonra gelmesi dikkati çekti.
Buna göre, savaş döneminde Japon firmalarca zorla çalıştırılan işçilerin tazminatının karşılanması için Seul hükümeti destekli kurulacak vakıf fonu, Koreli müştekilere tazminat ödeyecek. En son karşılıklı lider ziyareti, Aralık 2011'de eski Japonya Başbakanı Noda Yoşihiko ile eski Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak arasında Japonya'da gerçekleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)