120 çeşit bitki hasat ediliyor, kurutulup 'Zetrin' oluyor

Erzincan’ın Kemaliye ilçesine has olan baharat türü Zetrin, 120 bitkinin karışımıyla elde edilerek hazırlanıyor. Pişen yemeğe katılmıyor,  ıslatılmış ekmekle yeniyor.

Abone ol

DUVAR - Zetrin, asırlar öncesine giden ve 120 çeşit kuru bitkinin taş dibeklerde dövülerek karıştırılmasıyla elde ediliyor. Erzincan'ın Kemaliye ilçesine özgü olan bu baharat meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara geliyor ve ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketiliyor.

Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade etti. İHA'nın haberine göre Birler, şöyle konuştu:
“Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz.

120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz.”

(İHA)