13 yaşındaki çocuğa cinsel istismar davasında tahliye kararı Meclis gündeminde

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 13 yaşındaki D.Ç.'nin cinsel istismar davasında aile fertlerini serbest bırakılmasıyla ilgili DEM Parti'li vekiller soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR -  DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri, 13 yaşındaki D.Ç.’yi 7 yaşından itibaren sistematik biçimde cinsel istismara maruz bırakan aile fertlerinin, Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada tahliye edilmesini Meclis gündemine taşıdı. 

DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri Sevilay Çelenk, Cengiz Çandar, Adalet Kaya, Ceylan Akça Cupolo, Mehmet Kamaç, Halide Türkoğlu, Berdan Öztürk ve Serhat Eren tarafından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yanıtlaması istemiyle iletilen soru önergesinde; cinsel istismar mağduru 13 yaşındaki çocuğun ebeveynlerinin, ölüm tehditleri aldıkları yönündeki beyanlarına rağmen, çocuğa yönelik cinsel istismar faillerinin tahliye edilerek, tutuksuz yargılanmasının, mağdur çocuk ve ailesi açısından yaratacağı hayati riskler vurgulandı ve Bakanlığın bu doğrultudaki görev ve yetkisini etkin bir şekilde kullanması gerektiği hatırlatıldı.

'BAKANLIK MÜDAFİ MARİFETİYLE TAKİP EDİYOR MU?'

DEM Parti Diyarbakır Milletvekilleri, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a şu soruları yöneltti:

“1.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın belirtilen olay ve davadan haberi var mıdır? Bakanlık söz konusu davayı müdafi marifetiyle takip etmekte midir?

2.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocuklara karşı işlenen suçlarda, müdafi vasıtasıyla takip ettiği dosyalara dahli ve etkinliği ne derecededir? Bakanlık adına müdafilik yapanların mağdurlar lehine ulaşabildikleri hukuki yarar analiz edilmekte midir? Bakanlığınızın bu yönde istatistiki bir raporu var mıdır?

3.  Çocuklara karşı işlenen ve soruşturma ya da kovuşturmaya dönüşen suçlarda, dosyaların müdafi vasıtasıyla takibi dışında, Bakanlığınızın mağdurların korunmasına yönelik politikaları nelerdir? Bahse konu olayda Bakanlık, mağdur çocuğa ve ailesine ulaşmış mıdır? Bakanlığınızın bu spesifik konuda tasarrufu ne şekilde olmuştur?

4.  Bakanlık adına görev alan müdafi, dava dosyasının içeriği, zanlıların serbest bırakılması ve mağdurun yaşayabileceği olası tehlikeler konusunda Bakanlığı bilgilendirmiş midir?”