14 bin çocuk Şırnak'ta okula gidemiyor

18 milyon öğrenci yeni öğretim yılında ders başı yaptı. Şırnak'ta ise ilk defa okula kayıt yapması gereken 4 bin çocuk okula gidemedi. Kentteki 30 okulda okuyan 10 bin öğrenci için de durum belirsiz.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ta geçen 14 Mart'ta başlayan sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar eğitimi de vurdu. Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Eşbaşkanı Serhat Oğuzhan, 10 bin Şırnaklı öğrencinin 1 senedir okula gidemediğini ve ilk defa kayıt yapması gereken 4 bin öğrencinin de kayıt yaptıramadığını söyledi. Şırnak İnsan Hakları Derneği Şube başkanı avukat Emirhan Uysal ise şu an çadırlarda ailesi ile birlikte yaşamak zorunda kalan en az 800 öğrencinin okuldan uzak olduğunu söylüyor.

'NE OKUL VAR NE DE ÖĞRETMEN'

Şırnak merkezde ilkokul ve lise toplam 30'a yakın okulun olduğunu söyleyen Oğuzhan, 10 bin öğrencinin eğitimden mahrum bırakılmasının bir kentin kaderini değiştirdiğini söyledi:

“Şırnak'taki yaklaşık 30 okulda 1 sene öncesine kadar yaklaşık 10 bin öğrenci eğitim görüyordu. Şu an 10 bin öğrenci farklı şehirlere dağılmak zorunda kaldı. Bütün öğrenciler velileri ile birlikte yasağın kalkmasını bekliyor. Yasaklardan dolayı aileler bir kere mağdur olurken öğrenciler iki kere mağdur oldu. Şu an ilk defa okula kayıt yapması gereken 4 bin öğrenci var. Ama bir tek öğrenci bile okula kayıt yapamadı. Bunu nasıl düzeltecekler? 6 ay içerisinde birçok öğretmen tayin istedi. Var olan 30 okulun kaçı yıkıldı onu bile bilemiyoruz. Öğrenciler hem öğretmensiz hem de okulsuz kaldı.”

Şırnaklı çocuklar, aileleriyle birlikte kurdukları çadırlarda yaşıyor.'

'MEB EKİM'DE OKULLAR AÇILACAK DEDİ'

Şırnak Milli Eğitim Müdürülüğü ile görüştüklerini söyleyen Oğuzhan, öğrencilerin eğitime hazır hale gelmesi için acil bir şekilde düzenlemelerin yapılması gerektiğini anlattı:

“Birçok öğretmenin tayinini istemesi üzerine geride kalan öğretmenler de şu an diken üstünde. Şırnak Milli Eğitim Müdürülüğü ile okulların durumunu konuşma fırsatımız oldu. Bize en geç 15- 20 Ekim tarihleri arasında okulların açılabileceğini söyledi. Öğrencilerin derslere adaptasyonunun sağlanabilmesi için ilk başta şunların yapılması gerekiyor: Ailelerin şu an kalabilecek evleri bile yok. Böyle bir durumda öğretmenlerin ne olacağı belli değil. Öğretmenlerin şartları düzeltilmeli. Ama insanlar çadırlarda yaşarken eğitimi düşünemiyor. Öğrenciler de aileleri gibi Şırnak'taki yasağın kaldırılıp eğitim şartlarının acil bir şekilde düzeltilmesini bekliyor. Herkesin şunu düşünmesi gerekiyor: Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre insanların fizyolojik ihtiyaçları, güvenlik gibi temel ihtiyaçlar bulunuyor. Bir ihtiyaç giderilmeden diğerine geçilemiyor. Buradan yola çıkarak insanların ilk başta temel ihtiyaçları giderilmeli. Ama şu an çadırlarda yaşamak zorunda olan ailelere çadırların bile gönderilmesi engelleniyor.”

'EĞİTİM TÜMÜYLE DURDU'

Şırnak İnsan Hakları Derneği Şube başkanı Emirhan Uysal ise 7 aydır eğitimin tümüyle durduğunu ve bunun büyük bir hak ihlali olduğunu söyledi:

“Şırnak'ta 10 binin üzerinde olan öğrenci yasak süresince köylerde, çadırlarda yaşıyor ya da başka şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Köylerde ve beldelerde yaşayan öğrencilerinde okulları kapatıldı. Sadece çadırlarda yaşamak zorunda olan 800 çocuk 2016-2017 yılı öğretim yılında da okullara gidemeyecek gibi görünüyor. Şu an bile duyduklarımıza göre mülki idarelerin çadırlarda yaşamak zorunda olan aileleri de buralardan çıkartılacağını söylüyorlar. Ancak bu ailelerin gideceği herhangi bir adres ya da şehir yok."

'MİSAFİR ÖĞRENCİ OLARAK ALMIYORLAR'

Valiliğin 15 Ekim 2016 tarihinde yasağı kaldıracağı yönündeki açıklamaların göç eden ailelerin kaldıkları şehirlerde öğrencilerin misafir öğrenci olarak kayıt yaptırılmasını engellediğini aktaran Uysal şöyle devam etti:

“İnsanlar yeni yerlerde hayat kurup çocuklarını okula kaydettirmektense, biraz uzak kalmak pahasına çocuklarını kendi şehirlerinde okula göndermekten yana. Koşulların zorluğu, okulları pek de gözler önüne sermeyebilir. Ancak bir yerde yaşayan 10 binin üzerinde insanın okula gidememesi çok ağır. Sayılar üzerinden konuşmaktan pek haz etmiyoruz, az insan da olsa maruz kaldıkları hak ihlalleri söylenmeye değerdir. Ne yazık ki son yedi aydır resmi kayıtlara göre 92 bin yurttaşın yaşadığı yer olan Şırnak'ta hayat durmuş. Yeniden açılana kadar büyük bir çoğunluk okula gidemeyecek. Çünkü zorlu bir başlangıç yapacakları için birkaç yerde okumak yerine yasak kalkınca Şırnak'taki okuluna gitmeyi düşünüyor. Okullardan kaçı sağlam bilmiyoruz. Şehir kapalı olduğu için bununla ilgili elimizde herhangi bir veri yok. Ancak 10 binin üzerinde çocuğun zor koşulda bulunduğu ve başka yerde misafir öğrenci sıfatıyla başlayacakların da normal bir eğitim yaşantısı sürdüreceğini düşünmüyoruz. Herkes yasağın kalkmasını, Şırnak'taki okuluna gitmeyi planlamış bulunmaktadır. Umuyoruz ki bir an önce yasak kalkar, ne kadar insan, ne kadar hayvan, ne kadar ev ve iş yeri zarar görmüş bir an önce açıklığa kavuşur.”