15 Temmuz davalarında erlerin dosyaları ayrılıyor
15 Temmuz darbe girişimi davalarında, o gece Boğaz Köprüsü'nde bulunanlar hariç diğer erlerin dosyaları ayrılıyor. Bu sayede erlerin davalarının daha hızlı sonlandırılması amaçlanıyor.
DUVAR - 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaklaşık 1400 darbe girişimi davası açıldı. Bu davalarda 168’i eski general olmak üzere yaklaşık 7 bin eski asker yargılanıyor. Rütbeli askerler dışında erlerin en yoğun olarak yargılandığı davalar; 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, İBB’yi işgal girişimi, FSM Köprüsü, Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı dosyaları olarak biliniyor.
Devam eden davalarda en çok tartışılan sanıklar ise erler oldu. Rütbelilerin emirleriyle 15 Temmuz gecesi çeşitli noktalarda görevlendirilen erlerin davalarını hızlandırmak için yeni bir yöntem belirlendi. Rütbeli askerlerin yargı sürecinin uzaması ihtimaline karşı, birçok davada erlerin dosyaları ayrılmaya başlandı.
İLK ÖRNEK SABİHA GÖKÇEN
Karar gazetesinin haberine göre, ‘Tefrik’ yani ayırma kararı verilen ilk dosya Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işgali girişimi davası oldu. İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, tutuklu 28 rütbeli subay ve astsubay dışında 34 er tutuksuz yargılanıyordu. Diğer davalardan farklı olarak rütbeliler için geçen ay karar verilirken tutuksuz yargılanan erlerin dosyaları önümüzdeki günlerde görülecek.
Erlerin dosyalarının ayrıldığı ikinci dava ise Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün tek taraflı trafiğe kapatılmasıyla ilgili oldu. Bir yarbay, bir binbaşı, bir yüzbaşı, bir üsteğmen, 10 uzman çavuş ve 46’sı tutuksuz 47 er olmak üzere toplam 61 kişinin yargılandığı davada erlerin dosyaları ayrıldı.
‘Tefrik’ kararlarının uygulandığı son dava ise Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerini tutan askerlerle ilgili süreç oldu.
Uygulamanın, 34 kişinin yaşamını 15 Temmuz Şehitler Köprüsü davası dışında diğer davalarda da yapılması bekleniyor.