'15 Temmuz Gerçekleri': Vali ve genel müdür o gece Erdoğan'a ulaşamadı

Gazeteci Şükrü Küçükşahin'in yayına hazırladığı "15 Temmuz Gerçekleri" kitabı okurlarla buluştu. Kitap, darbe girişimi sonrası kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'na muhalefet şerhi düşen CHP'nin hazırladığı rapordan yola çıkarak yaşananları aktarıyor.

Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz Darbe Girişimi'nin ikinci yılına sayılı günler kala gazeteci Şükrü Küçükşahin'in yayına hazırladığı, "15 Temmuz Gerçekleri" kitabı İmge Kitabevi aracılığıyla okurlarla buluştu.

'15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'nda yer alan Milletvekilleri Aykut Erdoğdu, Sezgin Tanrıkulu, Zeynel Emre ve Aytun Çıray'ın katkı sunduğu kitap komisyonun aldığı karara karşı CHP'nin muhalefet şerhi raporundan yararlanarak oluşturuldu. "FETÖ gerçeği", "Nereden çıktı bu FETÖ" gibi sorulara yanıt verecek ikinci kitabın da yakın zamanda okurlarla buluşması bekleniyor.

DARBE GECESİ DAKİKA DAKİKA ANLATILIYOR

Darbe girişiminin başlangıcından itibaren yaşananların dakika dakika aktarıldığı kitapta darbenin kilit isimlerinden firari Adil Öksüz'ün "Hızlı İki Günü", " Darbeyi Önceden Bilenler", "Darbenin Planlanması"," Kilit İsimlerin Darbe Beyanları", "Açıklamalar ve Sorulmayan Sorular", " Darbe Sonrası", "Çalıştırılmayan Komisyon" ve "Neden Önlenemeyen Darbe ve Sonuçları" bölümleri yer alıyor.

KÜÇÜKŞAHİN: DEVLETİN ÇIKARMASI GEREKEN ÖNEMLİ DERSLER VAR

Şükrü Küçükşahin'e göre darbe girişiminin daha kanlı yaşanmamasının birkaç nedeni bulunuyor. Dönemin Başbakan'ı Binali Yıldırım'ın erken saatlerde emniyet güçlerini uyarması ve teyakkuza geçirmesinin önemli olduğunu vurgulayan Küçükşahin, " Bir başka önemli konu da Korgeneral Zekai Aksakallı'nın darbecilerin elinden kurtulup Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'e talimat vermesidir. Bu sayede Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı ele geçirmek isteyen darbeci general Semih Terzi'nin Ankara'ya daha çok özel kuvvet sevk etmesinin önü kesildi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı ona teslim edilmedi. Cumhurbaşkanı'nın gece yarısından sonra halkı sokağa çağırması darbenin sonunu getirmiştir" dedi. Küçükşahin kitaba dair ise, "Devletin o geceden çıkarması gereken son derece önemli dersler var. Gerekli müdahalelerin yapılmadığı ortada ve bunların mutlaka sorgulanması gerekir. Bu kitap da bunu amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

Kitapta darbe girişimi sırasında yaşananlara dair birçok ayrıntı yer alıyor. 15 Temmuz gecesi saat 22.08 sularında Ankara Akıncı 4'üncü Ana Jet Üssü'nden 930677 kuyruk numaralı mühimmat yüklü F-16'nın izinsiz kalkmasından bir dakika sonra dönemin Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmek için Koruma Müdürünü aradı. Müdür Kılıçlar'ı Cumhurbaşkanı yerine dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'la görüştürdü. Vali, Bakan'a darbe olduğunu söyledi ve gözlemlerini aktardı. Komisyon tutanaklarına göre 22.15'te dönemin Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aradı. Erdoğan ile doğrudan görüşemeyen Lekesiz, Koruma Müdüründen Cumhurbaşkanının güvende olduğu bilgisini aldı.

15 Temmuz Gerçekleri, yayına hazırlayan: Şükrü Küçükşahin, 223 sf., İmge Kitabevi, 2018.

YANITSIZ KALAN ADİL ÖKSÜZ SORULARI

Küçükşahin kitabın "Darbenin Planlanması" bölümünde FETÖ'nün firari Hava Kuvvetleri İmamı Adil Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili cevabı bulunamayan şu soruları sıraladı, "Darbe sonrası en ufak bir şüphe halinde bile insanların tutuklandığı bir ortamda Öksüz nasıl serbest bırakıldı?", "Kamuoyunda Öksüz'ün serbest bırakılmasıyla ilgili onlarca soru varken, serbest bırakan hakim Sönmez hakkında göstermelik soruşturma açılması dışında, neden hiçbir işlem yapılmadı?", "Adil Öksüz kimdir? MİT için çalışmış mıdır? Darbe girişimi sonrası Öksüz'le kamu görevlileri arasında görüşme veya pazarlık oldu mu?"

'AKP'NİN TASLAK RAPORU VE GİZLENENLER'

Darbe girişiminden dört gün sonra Meclis'te temsil edilen dört partinin verdiği önergelerle kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun çalışmaları sırasında birçok tartışma yaşandı. Kitabın, "AKP'nin Taslak Raporu ve Gizlenenler" bölümünde şu ifadelere yer verildi: "Rapor'un darbenin öngörülebilir, önlenebilir hususlarına dair hiçbir araştırma ve beyanı yansıtmaması; oluşma sürecinin muhalif üyelerden tamamen gizlenerek yürütülmesi, amacın, gerçeği açığa çıkarmak, sorumluları bulmak olmadığının kanıtıdır."

Kitapta AK Parti'nin taslak raporunda ortaya çıkarılmayan gerçekler ise şu başlıklar altında sıralandı: " Sürecin nasıl işlediği, kimlerin ne tür roller üstlendiği, Türkiye'yi 15 Temmuz'a taşıyan süreç, 15 Temmuz sonrası için demokratik ve hukuki bir yol haritası."