15 Temmuz'dan sonra Ankara’da ne değişti?

15 Temmuz darbe girişiminde başta TBMM olmak üzere savaş uçaklarıyla 14 bomba atılan Ankara'da geçen 1 yılda neler yaşandı?

Abone ol

ANKARA - 15 Temmuz darbe girişiminin en fazla zarar verdiği il Başkent Ankara oldu. Bombalanan kamu binaları nedeniyle ciddi can kaybı yaşanan başkentte hasar da büyüktü. Geçen bir yılda hasar gören kamu binaları onarılırken, zırhlı birlikler şehir dışına taşındı. 15 Temmuz’u unutmamak adına da darbe gecesinin birçok kritik noktasında isim değişiklikleri yapıldı.

ANKARA’YA 14 BOMBA

Ankara Valiliği'nin Darbe Komisyonu’na gönderdiği bilgilere göre, Kazan’da bulunan Akıncı Hava Üssü’nden havalanan savaş uçakları ile Ankara genelinde toplam 14 bomba atıldı. Bombalamalar, helikopter ateşi ve başta Genelkurmay Başkanlığı önünde toplananlara ateş açılması sonucu 89 sivil vatandaş, 2 askeri personel, 56 polis memuru olmak üzere toplam 147 kişi öldürüldü. 96’sı polis memuru, 18’i askeri personel bin 151 kişi yaralandı.

KAMU KURUMLARI ONARILDI

Büyük can kaybı yaşanan, başta Meclis olmak üzere kamu binalarında ciddi hasar bulunan Ankara’da geçen 1 yıl 'inşaat yılı' oldu. Bombalanan Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Meclis, Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü, Havacılık Daire Başkanlığı’nın zarar gören bölümleri onarıldı.

MECLİS SIĞINAĞI YENİLENDİ

Darbe girişimi gecesi atılan bombalar nedeniyle zarar gören Meclis’teki tamirata, işlevsiz olduğu ortaya çıkan sığınak da eklendi. İçine daha büyük bir sığınağın yapılacağı yeni bir bina inşası için eski halkla ilişkiler binası yıkıldı. Meclis’teki onarım çalışmalarında bombaların düştüğü iki noktaya ise dokunulmadı. Biri Meclis bahçesinde iki yer müze haline getirildi.

Meclis’teki güvenlik önlemlerine de yenileri eklendi. Darbe girişimi gecesi tankların girişini önlemek amacıyla belediye kamyonları ile kapatılan giriş kapılarına büyük demir bariyerler yerleştirildi.

AKINCI, 'MÜRTED' OLDU

Darbe girişiminin ana üssü olan Ankara'nın Kazan ilçesi sınırlarındaki Akıncı 4. Ana Jet Üs Komutanlığı’nın adı Hava Kuvvetleri tarafından değiştirildi. Üs, ''meydan komutanlığı'' seviyesine düşürülürken, ''Akıncı'' adının yerini 1995’e kadar kullanılan ''Mürted'' aldı. Mürted Üssü’nde bulunan üç F-16 filosu da OHAL kararları çerçevesinde kapatıldı.

ZIRHLI BİRLİKLER TAŞINDI

Darbe girişimi sonrası kent merkezlerindeki zırhlı birliklerin taşınmasına karar verildi. Ankara Etimesgut’taki tank ve zırhlı araçlar Şereflikoçhisar'a, Mamak’taki tank ve zırhlı araçlar Çankırı'daki birliğe sevk edildi.

KAZAN’A, 'KAHRAMAN' ADI VERİLDİ

15 Temmuz gecesi Kazan ilçesinde bulunan Akıncı Üssü önünde toplanan kalabalığa ateş açılması sonucu 9 kişi hayatını kaybetti, 92 kişi yaralandı. Meclis’e verilen kanun teklifi ile Kazan ilçesinin adı 'Kahramankazan' olarak değiştirildi.

KIZILAY’IN İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ

Ankara’daki isim değişiklikleri bunlarla sınırlı olmadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kararıyla Kızılay Meydanı'na "15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı", Genelkurmay Kavşağı'na ise "15 Temmuz Şehitler Meydanı" ismi verildi.

'Esenboğa Yolu' olarak bilinen, General İrfan Baştuğ’un adını taşıyan caddeye de "Şehit Ömer Halisdemir Bulvarı" ismi verildi.