15 yıl bitkisel hayatta kalan hastanın bilinci geri döndürüldü

Bilim insanları, 15 yıldır bitkisel hayatta olan bir hastanın bilincini onarmayı başardı. Bu yeni tedavi yöntemi beyindeki 'vagus siniri'ni uyandırmaya dayanıyor.

Abone ol

DUVAR - Yeni çalışmalar, uzun süre boyunca bitkisel hayatta kalmış insanların bilinçlerinin kusursuz bir şekilde geri döndürülebileceğini ortaya koydu. Beyindeki Vagus sinirin canlandırılması ile uygulanan bu metot, bilimde dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Futurism'in haberine göre, yeni metot Fransa'nın Lyon kentinde bulunan ISC Marc Jeannerod'tan araştırmacılar tarafından ilk kez uygulandı. Bu bilim insanları, bitkisel hayatta geçirdiği 15 yılın ardından bilinç kaybı yaşayan 35 yaşındaki bir erkek hastayı "Vagus Nerve Stimulation (VNS), (Vagus Siniri Canlandırma)" adı verilen yöntemle tedavi etti.

Epilepsi ya da depresyon tedavilerinde, hastanın nöbet geçirmesini engellemek için kullanılan VNS, elektrik enerjisini belli aralıklarla ve hafif atışlarla Vagus siniri aracılığıyla beyne iletiyor. Bu noktada elektriğin Vagus sinirinden geçmesinin önemi ise bu sinirin, vücudun birçok bölümü ile beyin arasındaki iletimi sağlıyor olması. Kafatasına ait en uzun sinir olan bu yapı vücudun, yürümek ya da hızlı hareket etmek gibi fonksiyonları gerçekleştirmesi için de kritik önem taşıyor.

Yeni yöntem, Vagus sinirini harekete geçiren cihazın, geçirdiği trafik kazası sebepli bitkisel hayatta olan hastanın göğüs kafesine implant yolu kullanılarak yerleştirilmesiyle gerçekleşti. Jacques Luauté ve ekibi tarafından yönetilen operasyon başarı ile gerçekleştirildi.

ARTIK 'GERİ DÖNÜŞ' MÜMKÜN

Bir aylık VNS tedavisinin ardından hasta yanıt verme yetisini geliştirdi. Bir nesneyi gözüyle takip edebilmek gibi basit konumları uygulamaya başladı. Terapisti kitap okurken daha iyi odaklanmayı başaran hasta, aynı zamanda uyanık kalma süresini de uzatabildi. Yeni tedavi yöntemi, '12 aydan daha uzun süre komada veya bitkisel hayatta kalan hastaların umutsuz vâkâ oldukları' düşüncesini yıktı. Operasyonu gerçekleştiren ekip yaptıkları basın açıklamasında "Tüm ümitlerin kaybolduğunu sandığımız anlarda beyin plastisitesi ve onarımı artık mümkün!" dedi.