15 yıl hapsi istenen EMEP GYK üyesi Levent Tüzel beraat etti

DTK delegesi olduğu iddiasıyla örgüt üyesi olmakla suçlanan EMEP GYK üyesi Levent Tüzel'in beraatine karar verildi.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu (GYK) üyesi Levent Tüzel’in, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olduğu iddia edilerek "terör örgütü üyeliği" suçlamasıyla yargılandığı davada, beraat kararı çıktı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Levent Tüzel'in avukatları Tugay Bek, Leyla Han Tüzel, Gülşah Kaya ve EMEP il yöneticileri katıldı.

EMEP GYK Üyesi Levent Tüzel hakkında 7 yıldan 15 yıla kadar hapis istenen suçlama ise “terör örgütü üyesi olmak”. Suçlamanın gerekçesi ise Tüzel’in EMEP Genel Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili olduğu dönemde DTK kurullarında yer aldığı ve DTK’nin çalışmalarına katıldığı iddiası.

Savcı esas hakkındaki mütalaasını tekrar ederek Levent Tüzel'in “terör örgütü üyesi olmak” suçundan cezalandırılmasını istedi.

'MÜTALAA SOYUT'

Tüzel’in avukatlarından Leyla Han Tüzel, ses eşleştirmesinin bilirkişi tarafından yeniden yapılması gerektiğini söyleyerek, “Ses kaydının tamamen çözülmesini istiyoruz. Bu konuşmalarda suç unsuru yok. Soyut iddianame üzerinden savunma yapmamız isteniyor. Soyut bir iddianame ile ceza isteniyor. DTK’nin diğer davalarındaki mütalaanın dosyamıza kopyalanmasını istemiyoruz” dedi.

'DEĞERLENDİRMELER HATALI'

Müvekkillerinin iddianame ve mütalaada öne sürüldüğü şekilde DTK delegesi olmadığı, hiçbir kurulu ya da organında yer almadığı gibi hiçbir kongre, çalıştay ya da paneline de katılmadığını belirten avukatlar, mütalaada bu hususta yer alan değerlendirmelerin hatalı olduğunu ifade etti.

Müvekkillerinin iddianameye konu edilen eylem, etkinlik ve konuşmalarının isnat edilen suçlama ile hiçbir ilgisinin olmadığını söyleyen avukatlar, suç unsuru olarak gösterilen fiil ve söylemlerin tamamının “düşünce ve ifade özgürlüğü” ile “yasama dokunulmazlığı” kapsamına girdiğini dile getirdi.

'NEZAKET ZİYARETİ YAPILDI'

Avukatlar, iddianamede “yasadışı toplantı” olarak lanse edilen 16 Temmuz 2011 tarihli toplantının ise müvekkillerinin Konukevi’ne giderek DTK yetkililerine yaptığı nezaket ziyareti olduğunu belirtti.

DTK yetkilileri ile sadece sohbet edilen bu toplantının iddianame ileri sürüldüğü gibi bir toplantı olmadığı ifade edildi. Avukatlar, isnat edilen suçlama ile hiçbir ilgisi olmadığını kaydederek müvekkillerinin beraatını talep etti.

Avukatların savunmalarının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, Levent Tüzel hakkında beraat kararı verdi.

TÜZEL: ASLINDA HİÇ AÇILMAMASI GEREKEN BİR DAVAYDI

Kararı değerlendiren avukat Leyla Han Tüzel, “Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Levent Tüzel hakkında 2017’den beri devam eden davada beraat kararı verildi. Dava ilk açıldığından itibaren iddianamenin reddi gerektiği ve derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini anlatmaya çalıştık. Ancak mahkeme yaklaşık 5 yıldır bu davayı devam ettirdi” dedi.

“Savcılık dosyaya yeni hiçbir delil girmediği halde ve Levent Tüzel’in DTK delegesi olmadığı açık ve netken cezalandırması yönünde görüş bildirdi” diyen Tüzel, şunları söyledi:

“Biz savunma avukatları olarak hem DTK’nin yasadışı örgüt olarak nitelendirilmesine itiraz ettik hem de Levent Tüzel’in DTK delegesi olmadığını anlatmaya çalıştık. Levent Tüzel’in hem Emek Partisi Genel Başkanı olduğu dönemde hem de milletvekili olduğu dönemdeki siyasi çalışmalarının örgüt faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğini, dosyanın tamamen hukuka aykırı delillerle açılmış olduğunu belirterek beraat talep ettik. Mahkeme iddia ve savunmalarımızı dikkate alarak, aslında hiç açılmaması gereken bu davada 5 yıl yargılama yaptıktan sonra ilk gün vermesi gereken kararı vererek beraat kararı verdi.”