150 örgütten 'yaşam hakkını koru' çağrısı

İnsan hakları savunucusu, sendika, hukuk, demokratik kitle ve siyasi partilerin de aralarında olduğu 150 örgüt, süren açlık grevlerine ilişkin ortak açıklama yaparak, “Yasaların eşit uygulanmasını sağlamak ve cezaevlerinde tutulmakta olan mahpusların yaşam hakkını korumak devletin görevidir” dedi.

Abone ol

DUVAR - İnsan hakları savunucusu, sendika, hukuk ve demokratik kitle örgütleri ile çok sayıda siyasi partinin içinde yer aldığı 150 kurum, açlık grevinde olan tutuklulara ilişkin yaşanan sürece dikkat çekmek amacıyla ortak deklarasyon yayınladı.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, kurum temsilcilerinin katıldığı İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’ndeki toplantıda, 'Yaşamı savunuyoruz hukuk işletilsin kimse ölmesin' pankartı asıldı.

‘KRİTİK EŞİKTE'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ümit Biçer ortak deklarasyonu okudu. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018 tarihinden bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olduğunu ifade eden Biçer, 1 Mart itibariyle açlık grevlerinin yaygınlaştığını söyledi. Biçer, “Bir mevsimi geride bırakan açlık grevleri büyüklüğü ve sonuçları açısından toplum olarak altından kalkamayacağımız bir insani kriz aşamasına varmıştı” dedi.  Biçer, açlık grevini sürdüren mahpusların sağlığının geldiği kritik aşama ve mahpus haklarına dair kurallar nedeniyle cezaevlerinin bir an önce bağımsız sağlık heyetlerine açılması gerektiğini de söyledi.

Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistlerinden yazar Ayşe Berktay da “Bu noktada yaşama sahip çıkmak demek açlık grevindekilerin taleplerini sahip çıkmak demektir. Yaşamı savunuyorsak hukukun herkese uygulaması gerektiğini söylemek gerekir” diye konuştu.

DEKLARASYONU İMZALAYAN KURUMLAR

“*Avrupa Süryaniler Birliği

*ESU Türkiye

*Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST)

*Çağdaş Avukatlar Grubu (ÇAG)

*Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkezi Ve Tüm Şubeleri

*Demokrasi İçin Hukukçular

*Demokratik Alevi Derneği

*Demokratik Bölgeler Partisi İstanbul

*Devrimci Parti

* Doğu Ve Güneydoğu Dernekler Platformu: (Amed Dernekleri Federasyonu, Bitlis Dernekleri Federasyonu, Dersim Dernekleri Federasyonu, Elih Batman Dernekleri Federasyonu, Karakoçan Dernekleri Federasyonu, Mardin Dernekleri Federasyonu, Muş Dernekleri Federasyonu, Şirvan Dernekleri Federasyonu, Varto Dernekleri Federasyonu, Çatak Derneği, Adıyamanlılar Derneği, KAYYDER, Van Gevaş Derneği, Kozluk Derneği, Bitlis Derneği, Karayazı Derneği, Eruh Derneği, Bekiran Gençlik Derneği, Bağcılar Bitlisliler Derneği, Beşiri Derneği, Erzurum Karayazı Karagiviş Derneği, Gebze Siirtliler Derneği, İstanbul Batman Petrolspor Taraftarlar Derneği, İkitelli Batman Kozluklular Derneği, İstanbul Batmanlılar Derneği, Silvan Taşpınar Köyü Derneği, Şirvan Zivzik Derneği, Muş Bulanık Mele Mustafa Köy Derneği, Bismilliler Derneği, Diyarbakırlılar Derneği, Munzur Çevre Derneği, Gerger Derneği, Maltepe Bitlis Derneği, Başakşehir İş Adamları Derneği)

*Emek Partisi (EMEP)

*Eşit Haklar İçin İzleme Derneği

*Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)

*Halkların Demokratik Partisi İstanbul

*Halkevleri

*Hak İnisiyatifi Derneği

*İmc Kadın Dayanışma Derneği

*İnsan Hakları Derneği İstanbul

*İstanbul LGBTİ+

*İşçi Sözü

*Kaldıraç

*Katılımcı Avukatlar Grubu (KAV)

*KESK İstanbul Şubeler Platformu (28 şube), (Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, BES, Yapı Yol Sen, Dives, Tarım Orkam Sen, BTS, ESM, Haber Sen, Kültür Sanat Sen)

*Kırk Yama Kadın Derneği

*Mor dayanışma

*78liler Girişimi

*Özgürlük İçin Hukukçular Derneği

*Özgürlükçü Demokrat Avukatlar Grubu

*Partizan

*Rosa Kadın Derneği

*Sosyalist Dayanışma Platformu (Sodap)

*Sosyalist Kadın Meclisleri

*Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

*Tevgere Jinen Azad (TJA)

*Toplum Ve Hukuk Araştırmaları Vakfı

*Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi

*Türkiye İnsan Hakları Vakfı

*Yeşiler Ve Sol Gelecek Partisi

*Yeni Demokrat Kadın.”