16 yaşındaki Mazlum Turan'ın öldürülmesi hukuka uygun bulundu

Mardin Kızıltepe'de ehliyeti olmadığı için dur ihtarına uymayan 16 yaşındaki Mazlum Turan polisin açtığı ateşle öldürülmüştü. Yerel mahkeme sanık polise 10 yıl hapis cezası vermişti. İstinaf mahkemesi Bilal Turan'ın öldürülmesinin hukuka uygun olduğu gerekçesiyle kararı bozdu ve sanık polise ceza verilmesine gerek olmadığına karar verdi.

Abone ol

DUVAR - Mardin'de pazarda tavuk satarak ailesinin geçimine yardımcı olan 16 yaşındaki Mazlum Turan, 28 Ağustos 2015'te aynı yaşlardaki iki arkadaşıyla otomobille dolaşmaya çıktı. Polis kontrolüne denk gelen Mazlum Turan, ehliyeti olmadığı için ceza almaktan korkup dur ihtarına uymadı. Polis ateş açtı. Mazlum Turan vücuduna isabet eden kurşunlarla öldü, iki arkadaşı yara almadan kurtuldu.

Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi Ocak 2019'da ateş açtığı belirlenen polise Taksirle ölüme neden olma" suçundan 3 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme daha sonra bu cezayı takdiri ve iyi hal indirimi yaparak  1 yıl 10 ay 15 güne indirdi. Turan ailesi karara itiraz etti. Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, verilen cezada indirim yapılmasına yer olmadığı ve verilen cezanın da eksik olduğu gerekçeleri ile kararı bozdu. Mardin 5'inci Ağır Ceza'da yeniden yapılan yargılamada sanık polise "Silahlı Kasten Yaralama Sonucu Öldürme” suçundan 10 yıl hapis cezası verildi.

Mahkeme gerekçeli kararında "Eylemin kasten öldürme ve kasten yaralama suçlarını oluşturacağı söylenemese de, sanığın söz konusu eylemi hedef gözeterek gerçekleştirmesi, kullanılan silahın niteliği, elverişliliği, sanığın bulunduğu konum, mesleği ve görev yeri itibariyle eğitimli kişi olması ve sanığın ve maktulün hareketli bir halde bulunması, ilk atıştan sonra  eylemine devamla hedef gözeterek araca doğru ikinci atışı yapması, kaçış istikametine doğru ateş etmesi sonucunda mermilerden en azından birinin maktule isabet edebileceğini öngördüğü ancak buna rağmen yaralama eylemine devam ettiği” değerlendirmesinde bulundu.

Sanık polisin avukatı karara itiraz etti. Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Turan ailesinin avukatı mazeret bildirerek katılmadı. Mahkeme avukatın mazeretini kabul etmedi ve duruşmada Turan ailesi temsil edilmedi.

Mahkeme olay anında aracın arka camından girerek, Turan’ı ensesinden vuran kurşun için “sert bir cisme çarparak seken kurşun” iddiasında bulundu, Turan’ın kullandığı aracın bombalı araç olarak değerlendirilebileceğini ileri sürdü ve sanık polisin kaçınılmaz bir hataya düştüğü tespitinde bulundu. 16 yaşındaki Mazlum Turan'ın öldürülmesini hukuka uygun bulan mahkeme sanık polis hakkında verilen 10 yıllık cezayı bozdu ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.  (MA)