17 yaşındaki Suriyelinin ölümü Meclis gündeminde

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 17 yaşındaki Suriyeli Ahmet Handan El Naih'in Antalya’nın Serik İlçesinde öldürülmesiyle ilgili soru önergesi verdi.

Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Antalya’nın Serik İlçesinde öldürülen 17 yaşındaki Suriyeli Ahmet Handan El Naif ile ilgili İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Son günlerde Kayseri'de başlayarak ülke genelinde Suriyelilere yönelik pek çok ırkçı saldırı girişimi yaşandığını belirten Yeneroğlu, verdiği soru önergesinde, bu olayların tekrar yaşanmaması için alınan önlemleri sordu.

2 Temmuz 2024 tarihinde, sosyal medyaya da yansıyan haberlerde Antalya’nın Serik ilçesinde Suriyeli işçi bir gencin, evine yapılan baskından kaçarken önünü kesen bir motosikletten inen üç kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü belirten Yeneroğlu, konuyla ilgili Antalya Valiliği veya Serik Kaymakamlığı’nın neden açıklama yapmadığını sordu.

Açıklamasında Bakan’a İnsan Hakları Eylem Planındaki yükümlülüklerini hatırlatan Yeneroğlu, bahse konu olay dışında ülkemizde haziran ve temmuz aylarında genelde yabancı ülke vatandaşlarına ve özelde sığınmacılara yönelik yaşanan şiddet olaylarının sayılarını dair sorular yöneltti.

'VALİLİK VEYA KAYMAKAMLIK NEDEN AÇIKLAMA YAPMADI?

Yeneroğlu, Bakan Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları gündeme taşıdı:

"1.           Yabancı düşmanlığı ve nefret saikiyle işlendiği iddia edilen cinayete ilişkin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Antalya Valiliği veya Serik Kaymakamlığı tarafından neden bir açıklama yapılmamıştır?

2.           Cinayeti işleyen tüm failler tespit edilmiş midir?

3.           Bahse konu olay dışında ülkemizde Haziran ve Temmuz aylarında genelde yabancı ülke vatandaşlarına ve özelde sığınmacılara yönelik hangi il ve ilçelerde şiddet olayları yaşanmıştır? Bu olaylarda kaç yabancı ülke vatandaşı ve sığınmacı hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır? Bu olaylar sonucunda mağdurların maddi zararı ne kadardır? Bu olaylar sonucunda kaç kişi hakkında adli işlem yapılmıştır?

4.           Benzer biçimde organize şiddet olaylarının yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından hangi önlemler alınmaktadır?

5.           Artan yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve nefret suçları ile mücadele amacıyla Bakanlığınız tarafından alınan önleyici önlemler nelerdir? Bu konuda bir eylem planınız var mıdır?

6.           İnsan Hakları Eylem Planı kapsamındaki “Yabancı düşmanlığı, göçmen karşıtlığı ve ırkçılık gibi ayrımcılık ve nefret söylemi/suçu teşkil eden ulusal düzeydeki gelişmeleri takip etme ve periyodik raporlar hazırlama” yükümlülüğünüz doğrultusunda hangi eylemler yapılmıştır? Bu kapsamda kaç adet rapor hazırlanmıştır?

7.           İnsan Hakları Eylem Planı kapsamındaki “Ayrımcılık ve nefret suçları ile kabahatlere ilişkin veri tabanı oluşturulması ve istatistiklerin sağlıklı bir şekilde toplanmasını sağlama ve bu amaçla kolluk personeline eğitim verme” yükümlülüğünüz doğrultusunda ayrımcılık ve nefret suçlarına yönelik veri tabanı oluşturulmuş mudur? Şayet oluşturulmuşsa son 3 yıl içinde nefret suçu istatistikleri nedir, bu suçlar kapsamında kaç kişi hakkında işlem yapılmıştır? Bu yükümlülük kapsamında kaç kolluk personeline eğitim verilmiştir?"