188 sendika yüzde 2 barajına takılıyor: Amaç sendikasızlaştırma
AK Parti yüzde 2 barajını geçen sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanması gerekçesiyle teklif sundu. Sendikacılar, bu düzenlemenin örgütlenmenin önünde engel oluşturacağı görüşünde.
Nur Kaplan
ANKARA – AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne getirilen kanun teklifine göre, sadece yüzde 2 barajını geçen memur sendikaları toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın geçtiğimiz temmuz ayında açıkladığı sendika üye sayıları dikkate alındığında binlerce memur bu durumdan olumsuz etkilenecek.
188 SENDİKA, YÜZDE 2 BARAJINA TAKILIYOR
Türkiye’de bulunan 231 sendikanın 188’i yüzde 2 barajını aşamıyor. Sadece Memur-Sen, Kamu-Sen ve KESK’e bağlı 43 sendika bu koşulu sağlıyor. Buna göre, kanun teklifi hayata geçtiği taktirde yaklaşık 82 bin kamu çalışanı 700 TL olan toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanamayacak.
Memur sendikalarına göre, Meclis’e getirilen düzenleme yalnızca ikramiye hakkının ihlali değil, sendikalaşma ve sendika seçme özgürlüğünün önünde de bir engel yaratıyor.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik ve Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık yüzde 2 barajının sendikalarda yaratabileceği sorunları ve düzenlemenin gelmesi durumunda atacakları adımları anlattı.
‘ÖRGÜTLENME ÖZGÜRLÜĞÜNE BİR MÜDAHALE’
KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, yapılmak istenen düzenlemenin hayata geçmesi durumunda, yüzde 2 barajının altında kalan sendikaların toplu sözleşme ikramiyesinin 250 TL’ye denk geleceğini, kanun teklifinin Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) ve anayasaya tamamen ters düştüğünü ifade etti.
Sendika kurma hakkının açıkça ihlal edildiğini söyleyen Bozgeyik, şunları kaydetti:
"Bağımsız sendikalara üye olan pek çok arkadaşımız bu barajın altında kalacak. Sendikal alanda bir tekelleşme yaratılmaya çalışılıyor. Emekçilerin hak ve çıkarları noktasında somut adım atılmıyor. Tüm kamu çalışanlarının örgütlenmesi için çabalayan, emekçilerin hakları için mücadele eden sendikalar var. Herhangi bir konfederasyona üye olmayan sendikalar mevcut. Bu sendikalar bitirilmek isteniyor. Üyelerin iradeleri dışında bir sendikaya mahkum etmeye çalışıyorlar. Biz bu bakımdan doğrudan örgütlenme özgürlüğüne bir müdahale olarak değerlendiriyoruz. Tüm mücadelemize rağmen bu düzenleme Meclis’ten geçerse biz bu düzenlemeyi tekrardan Danıştay’a götüreceğiz.”
‘SENDİKAL YAŞAMA ZARAR VERECEK TUTUMU ASLA KABUL ETMEYİZ’
Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık ise üye sayıları düşük sendikaların ortadan kaldırılmak istendiğini, ‘alternatifsiz’ bir sendika yaratılmaya çalışıldığını ifade etti.
"İnsanların özgürce bir sendikaya üye olmasına engel olunuyor. Amaç sendikasızlaştırma. Küçük sendikaların zaten örgütlenmeyle ilgili engelleri var” diyen Balık, şöyle devam etti:
“Sendikalaşmanın önüne geçmek isteniyor. Şu anda barajı yüzde 1’den yüzde 2’ye çıkarmalarının nedeni özellikle Birleşik Kamu İş’e bağlı sendikaların yüzde 1 barajını aşmış olmasından dolayı. Bağımsız sendikalarda yaklaşık 150 bin üye var. Hükümet 150 bin kişinin yaşamıyla ilgili yanlış karar veriyor. Bu düzenlemenin geçmesi halinde bizim tutumumuz, ortaklaşa iş bırakmalara kadar gelecektir. Sendikal yaşama zarar verecek iktidarın tutumunu asla kabul etmeyiz. Bunun için iş bırakmaysa iş bırakma, eylemse eylem yaparız.”